Se schimbă legea pensiilor! Pensia minimă ar putea fi eliminată curând
Legea pensiilor ar urma să fie schimbată curând. În actul normativ, ar urma ca pensia minimă să fie eliminată.
În plus, punctul de pensie ar urma să fie actualizat și să fie de 45% din salariul brut. Ba mai mult, 5 milioane de pensii ar urma să fie recalculate pentru a fi eliminate inechitățile, potrivit unor surse guvernamentale citate de Antena 3 CNN.
Legea salarizării va fi schimbată curând
Totodată, va fi modificată și legea salarizării. S-ar putea ca, în curând, fiecare salariu va fi compus dintr-o parte fixă și una variabilă. Partea variabilă ar putea consta în bonusurile primite în funcție de rezultatele și de performanțele obținute.
În plus, sporurile ar urma să dispară complet, iar dacă vor exista, vor fi acordate numai pentru situații excepționale, relatează sursa citată anterior.
Legea pensiilor va fi gata până la 1 ianuarie 2024
Guvernul României îşi propune ca noua lege a pensiilor să fie gata la 1 ianuarie 2024. Prioritatea Executivului este eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii.
„Aşa cum au discutat la Bruxelles, vor să vină cu noua lege a pensiilor până la sfârşitul acestui an. De la 1 ianuarie 2024 să avem o nouă lege a pensiilor. Prioritatea este eliminarea inechităţilor.
Dacă pensionarii suferă de ceva, de o nedreptate, este faptul că există pensii inegale la muncă egală, ca să spun aşa. Ministrul Muncii are deja pe masă mai multe variante”, a declarat, joi, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.
Scenarii pentru majorarea pensiilor
Procentul de 9,4% din PIB a fost eliminat din PNRR, însă experții financiari susțin ferm că tot nu vor fi bani de pensii. Ei au venit cu scenarii pentru creșterea pensiilor românilor. Potrivit lor, cheltuielile cu pensiile, în prezent, sunt de 8 procente. În același timp, cheltuielile cu pensiile de serviciu sunt de aproximativ 1% din PIB.
În momentul de față, pensia minimă la noi este de 1.125 lei. În același timp, punctul de pensie este de 1.785 de lei.
Vă amintim, totodată, că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat recent că pensiile speciale ar urma să fie impozitate cu 20-25%.
„Impozitarea cu 20%-25% a pensiilor speciale, să zicem, dar procentul îl definim prin calcule de sustenabilitate pe care le facem. Comisia Europeană a cerut impozitare pe toată pensia. Până la urmă, Comisia are ultimul cuvânt în privinţa validării acestor procente.
(…) Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (…) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a declarat oficialul român.