Se recunosc noi contribuţii la pensie! Este vorba despre cetăţenii români care au muncit în Kazahstan.
Marţi, 5 septembrie, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit cu Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Ali Yerlik.
Se recunoaşte dreptul la pensie! Ministrul Muncii va încheia un memorandum cu Kazahstanul
Unul dintre subiectele importante abordate de cei doi demnitari a fost cel al recunoaşterii contribuţiilor la pensie ale cetăţenilor din România care lucrează în Kazahstan, dar şi ale cetățenilor kazahi care lucrează în ţara noastră. S-a mai discutat şi despre protejarea drepturilor angajaţilor şi securitatea în muncă.
Ministrul român al Muncii a apreciat, în cadrul întâlnirii, faptul că investițiile Kazahstanului în România reprezintă un contributor important la buget. Vorbim aici în special despre sistemul public de pensii din ţara noastră.
Simona Bucura Oprescu şi Ali Yerlik au convenit asupra încheierii unui memorandum ce va privi pensiile şi asigurările sociale.
„Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, doamna Simona Bucura Oprescu, a exprimat aprecierea pentru faptul că investițiile Republicii Kazahstan în România reprezintă un contributor important la buget și în special la sistemul public de pensii. De altfel, ministrul român apreciază că Republica Kazahstan este unul dintre cei mai importanți parteneri ai României din Asia Centrală.
În cadrul întâlnirii s-au creionat pașii pe care atât România, cât și Kazahstan, trebuie să îi facă astfel încât contribuțiile la pensii ale cetățenilor din ambele țări să fie recunoscute și calculate după retragerea din activitate, ale cetățenilor kazahi care lucrează în România, dar și ale românilor care își desfășoară activitatea în Republica Kazahstan.
În acest sens, partea română și cea kazahă au convenit să fie încheiat un memorandum privind pensiile și asigurările sociale”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Muncii.
Securitatea energetică din regiune, un element important pentru autorităţile kazahe
Ambasadorul Republicii Kazahstan în România a mai transmis faptul că Guvernul de la Astana îşi doreşte să rămână un partener solid al României. S-a discutat în special despre asigurarea securității energetice din regiune, mai transmite sursa citată.
„În marja discuțiilor bilaterale, ambasadorul a apreciat cooperarea extrem de strânsă a părții române pentru protejarea drepturilor angajaților și securitatea în muncă și a asigurat că Guvernul din Republica Kazahstan dorește să rămână un partener solid pentru asigurarea securității energetice din regiune”, se mai arată în comunicatul citat.
Acord şi cu Statele Unite ce priveşte protejarea drepturilor la pensie
Reamintim că un acord similar a fost semnat şi între România şi Statele Unite ale Americii, în luna martie a acestui an.
Este vorba despre Acordul în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia. Scopul este de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității.
Documentul permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.
Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României. Totul, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată.