Se redeschid teatrele, dar nu sunt bani. Se cere ajutorul spectatorilor
Pentru a nu fi închis, teatrul independent din București, Apollo 111, a lansat o campanie de strângere de fonduri numită ”Inedpendent de viitor”. Campania este formată din două scurtmetraje care arată imaginea teatrului în viitor, într-o lume în care restricțiile nu se ridică.
Bogdan Dumitrache, directorul centrului cultural, a declarat că este vorba despre emoție, lucru simțit de toată lumea în ultimul an.
„Este vorba despre o emoţie în principal, aceea pe care cred că am trăit-o cu toţii în ultimul an, acela de a fi nişte mici păpuşi puse cu mâna acolo unde trebuie, atunci când trebuie , de aici a rezultat reducerea noastră la scală, în păpuși”, spune el.
Spectatorii pot dona 2 euro prin SMS până în luna august sau pot să direcționeze 3,5% din impozitul pe venit, până la 25 mai. Artiștii au mare încredere că lucrurile vor reveni la normal și că vor avea, din nou, publicul alături.
Cheltuielile de spectacol nu pot fi acoperite
Bogdan Dumitrache a mai spus că, din păcate, având în vedere că sălile funcționează la 50%, nu se vor putea acoperi cheltuielile cu spectacolele.
„Noi funcţionăm pe săli destul de mici, care, reduse la 50% , nu ne vor acoperi cheltuielile cu spectacolele, de aceea avem nevoie de o susținere publică din partea autorităţilor decidente , astfel încât întreg sectorul independent să nu intre în colaps.”, mai spune el.
Situația este similară și la Unteatru. Aici, spectacolele au avut loc pe scene improvizate în exterior sau în sala Teatrului Țăndărică. Anul 2020 a adus multe probleme și datorii, unii artiști apelând la Patreon, o platformă dedicată strângerii de fonduri.
Managerul Unteatru, Andrei Grosu, spune că nu se poate ca teatrul să re redeschidă.
„Nu putem să redeschidem, e foarte complicat să supraviețuim în momentul ăsta după un an şi ceva de strâns datorii”, mai spune acesta.
Lucrurile nu stau mai bine nici în țară
Din păcate, centrele culturale din țară nu o duc nici ele bine, dar se gândesc la soluții pentru a-și relua activitatea.
Doru Talos, de la Reactor, a precizat că șase spectacole au fost reconceptualizate și că spectatorii vor revedea spectacolele sub o altă formă.
„Am reconceptualizat șase spectacole, produse Reactor, sub forma unor instalaţii sau expoziţii pentru spaţiu public sau spaţii care au un grad mai mare de accesibilitate, unde spectatorii pot revedea sub o altă formă spectacolele noastre.”, spune el.
Proiectul ”Grivița 53”
Primul teatru independent construit de la zero, numit ”Grivița 53”, începe să prindă contur după 75 de ani. Iubitorii de aur au donat peste 400 de mii de euro, dar mai este nevoie de bani pentru finalizarea proiectului.
„Vrem să ne facem prezența cu cărămizile ctitor în cât mai multe comunităţi, inclusiv în comunitatea politică, în Parlamentul României, vrem să ne ducem să facem o expoziţie cu vânzare, în aşa fel încât, politicienii, indiferent de culoarea lor politică, să devină ctitorii acestui teatru”, spune Chris Simion-Mercurian, inițiatorul proiectului.
Sursă foto: Dreamstime