Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat luni că ratele dobânzilor nu urmează o traiectorie descendentă liniară. Ea a spus că oficialii BCE ar putea aștepta uneori mai mult de o reuniune de politică monetară înainte de a le reduce din nou.

Săptămâna trecută, BCE a redus costul creditului pentru prima dată în ultimii cinci ani. Instituția a recunoscut progresele înregistrate în combaterea inflației ridicate. Cu toate acestea, s-a subliniat că bătălia încă nu s-a încheiat.

Inflația este prognozată să rămână peste limitele acceptabile până în 2025

Ea a atras atenția că inflația este prognozată să rămână semnificativ peste limitele acceptabile până în 2025.

„Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

christine lagarde
Christine Lagarde, sefa BCE/SURSA FOTO: Dreamstime

BCE a dat detalii despre modificarea nivelului dobânzilor

Conform declarațiilor șefului BCE într-un interviu acordat unor publicații europene de prestigiu, decizia recentă a băncii centrale a fost considerată adecvată. Cu toate acestea, s-a subliniat că perspectivele asupra ratelor dobânzilor nu urmează o traiectorie liniară descendentă.

„Ar putea exista perioade în care nu modificăm nivelul dobânzilor”, a declarat şeful BCE.

Christine Lagarde a sugerat că există posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să mențină nivelul dobânzilor neschimbat pentru o perioadă mai îndelungată decât o singură reuniune. Proiecțiile piețelor indică așteptarea ca BCE să reducă dobânzile de-a lungul a patru reuniuni de politică monetară următoare, nu doar o dată.

Banca Centrală va menține nivelul actual al dobânzilor în iulie

Totodată, se preconizează că vor avea loc trei-patru reduceri până în 2025.

Șefa BCE nu a afirmat direct că Banca va menține nivelul actual al dobânzilor în iulie. Ea a explicat că deciziile privind noi reduceri vor depinde de diverși indicatori, precum nivelul salariilor și profiturile companiilor. Acestea vor fi disponibile înainte de reuniunea din septembrie.

„Vom avea nevoie de mai multe date, inclusiv în privinţa productivităţii, a salariilor şi a modului în care profiturile cresc şi absorb o parte din costurile cu forţa de muncă”, a explicat şeful BCE