Facturile la gaze naturale și energie electrică vor scădea în perioada următoare, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Efectul ar urma să fie simțit de români mai ales la gaze, a precizat oficialul.
Sebastian Burduja anunță că facturile la electricitate și gaze naturale vor scădea
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a abordat duminică situația prețurilor la electricitate și gaze naturale, anunțând o scădere a prețurilor în facturi. El a explicat că facturile sunt plafonate și că schema de plafonare-compensare a fost optimizată recent, luând în considerare scăderea prețurilor pe piața liberă.
De asemenea, a subliniat că românii ar trebui să simtă efectele acestei scăderi în facturile lor, mai ales în ceea ce privește gazele naturale, unde se preconizează o reducere de aproximativ 10%.
În ceea ce privește energia electrică, ministrul a menționat că și aici vor exista reduceri, în special pentru cei cu un consum mai mare de 300 kWh pe lună. Totuși, cei cu un consum mic, sub 100 kWh, s-ar putea să nu observe o scădere semnificativă în facturi, deoarece prețurile pe piața liberă rămân mai ridicate decât plafonul aplicat în România.
„Cei care au un consum mic, de sub 100 de kWh, deci ei au prețul acela de 0,68 de lei kWh, probabil nu vor resimți o scădere a facturilor, pentru că, chiar și scăzute, prețurile pe piața liberă tot sunt mai mari decât acest plafon de 0,68 de lei pe care România l-a aplicat din criza energetică”, a declarat liberalul la B1TV.
Mecanismul de plafonare-compensare protejează consumatorii casnici și non-casnici
Sebastian Burduja a subliniat că acest mecanism de plafonare-compensare nu favorizează statul, ci protejează consumatorii români, atât casnici cât și non-casnici, și mediul de afaceri local. El a insistat asupra importanței menținerii acestui mecanism în acest an, urmărind evoluția pieței, și a sugerat că măsurile vor fi optimizate în primăvara anului viitor.
Ministrul a indicat că, odată ce prețurile ajung la o normalitate, se va putea orienta sprijinul doar către consumatorii vulnerabili, care nu își pot permite să își plătească facturile la electricitate sau gaze. În final, Burduja a subliniat că, datorită scăderii prețurilor și a investițiilor semnificative în sectorul energetic, restul românilor nu ar trebui să se confrunte cu creșteri semnificative la facturi nici măcar în viitorul apropiat.
„Restul românilor nu ar trebui să vadă creșteri substanțiale în factură nici măcar de anul viitor, pentru că, încă o dată, pe piață prețurile au scăzut, România a demarat o mulțime de proiecte în sectorul energetic, eu am semnat investiții de 10 miliarde de euro”, a adăugat Sebastian Burduja.
Românii plătesc printre cele mai mici prețuri din UE la energie electrică şi gaze naturale
Vineri ministrul Sebastian Burduja spunea că românii plătesc printre cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană la energie electrică şi gaze naturale, potrivit Eurostat. Acest lucru reprezintă o nouă confirmare a faptului că schema de sprijin a consumatorilor funcţionează.
Conform datelor publicate joi de Oficiul de statistică al Uniunii Europene, citate într-un comunicat al Ministerului Energiei, preţul gazelor naturale pentru gospodăriile din România (0,0563 euro/kWh) a fost al 3-lea cel mai mic preţ din UE şi la jumătate faţă de preţul mediu înregistrat la nivelul Uniunii (0,1125 euro/kWh).
Totodată, la energie electrică, preţul plătit în România (0,1782 euro/kWh) a fost al cincilea cel mai mic preţ din UE şi mult sub media europeană (0,2847 euro/kWh).