Comisarul european pentru buget, Guenther Oettinger, intenţionează să propună ca ajutoarele directe prin PAC să scadă pe măsura creşterii suprafeţelor exploataţiilor agricole.
Comisia mai intenţionează să crească de mai mult de cinci ori, până la circa 6000 de angajaţi, efectivele agenţiei europene de pază a frontierelor terestre şi maritime, Frontex, începând din 2020.
Proiectul de buget urmează să fie negociat cu statele membre ale UE şi cu Parlamentul European. În cadrul financiar multianual curent, pe perioada 2014-2020, bugetul total al UE a fost fixat la aproximativ 1000 de miliarde de euro. Retragerea Regatului Unit din UE va duce la diminuarea resurselor cu 12-14 miliarde de dolari anual, ceea ce impune reducerea cheltuielilor.
În urmă cu câteva zile, Financial Times a anunțat că reprezentanții Comisiei Europeane intenţionează să redirecţioneze fonduri de coeziune de zeci de miliarde de euro de care beneficiază state central şi est-europene spre ţări afectate de crize financiare, precum Grecia şi Spania.
Mai mult, Comisia Europeană vrea să pună capăt practicii acordării fondurilor de coeziune doar pe baza cuantumului Produsului Intern Brut, introducând criterii noi, precum rata şomajului în rândul tinerilor, starea educaţiei, situaţia mediului, numărul de imigranţi extracomunitari şi dezvoltarea inovaţiilor.
Printre condiţiile suplimentare introduse de Bruxelles se va număra respectarea principiilor statului de drept, urmând să apară şi mai multe restricţii privind modul de utilizare a fondurilor comunitare primite.