Se reduce perioada de suspendare a permisului auto! Ce dovadă trebuie să prezinte șoferii

permise

permis auto

Se vor modifica din nou regulile de reducere, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului auto. Proiectul de lege are propunere de adoptare și va fi în curând votat de senatori.

Se vor modifica din nou regulile de reducere, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului de conducere. Proiectul de lege are propunere de adoptare și va ajunge la votul senatorilor.

Pe lângă susținerea testului de verificare a cunoștințelor în ceea ce privește regulile de circulație, șoferii cu cel puțin un an vechime vor putea cere reducerea perioadei de suspendare a permisului auto dacă prezintă dovada achitării amenzii primite pentru abaterea rutieră comisă.

Ce condiții vor trebui să îndeplinească șoferii?

Proiectul de lege care va fi votat de către senatori va modifica, de fapt, Codul Rutier (OUG195/2002), introducând o nouă condiție pe care vor trebui să o îndeplinească cei care doresc să ceară reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul pe drumurile publice.

Pentru a face acest lucru, va fi nevoie, potrivit viitoarei legi, să prezinte “dovada achitării amenzii aplicate pentru săvârşirea contravenţiei care a determinat suspendarea dreptului de a conduce”.

Condițiile pentru redobândirea mai rapidă a permisului auto sunt ca șoferul să nu se afle în primul an de la dobândirea acestuia, adică să nu fie începător și să treacă testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație. Astfel, perioada de suspendare a dreptului de a conduce se va reduce cu o treime, nu cu 30 de zile ca înainte.

Reducerea se va face, la cerere, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căruia a fost săvârșită contravenția sau, după caz, de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.

Se dorește o eficientizare a sistemului contravențional românesc

Inițiatorii proiectului de lege au argumentat această modificare spunând că “sistemul contravențional românesc prezintă o eficiență scăzută, prin prisma lipsei de corelare cu legislația europeană, ca o consecință a aderării României la UE.

Eficiența scăzută se concretizează în faptul că sancțiunea amenzii contravenționale aplicate titularului permisului de conducere nu își atinge scopul, respectiv acela de a-l îndrepta pe contravenient și de a preveni săvârșirea unor contravenții pe viitor.

Astfel, pe fundalul escaladării fenomenului de eludare a plății taxelor, impozitelor, dar și a sumelor reprezentând sancțiuni principale contravenționale, este necesară crearea unui cadru legislativ care să crească gradul de conștientizare a sancțiunilor”.