Vă asigur că nu afectează deficitul pentru că un 5% este la un alt tip de preț decât cel la care era 19% anul trecut”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, referindu-se la reducerea TVA la 5% la energie.
„Pentru companii gândiți-vă ce însemna 100 lei prețul la energie cu un TVA 19% și ce înseamnă 5% la un preț de 600 lei MWh. Impactul pe buget este neutralizat de efectul aplicării unor măsuri de susținere a companiilor și cetățenilor”, a declarat Adrian Câciu, la Profit News TV.
Ce măsuri se vor lua?
Potrivit ministrului, în discuție și în evaluare nu există doar o măsură, respectiv scăderea TVA la 5%. Este vorba despre mai multe măsuri.
„Sunt măsurile cu care susții economia și cetățenii, iar acestea trebuie să se întâmple rapid, nu de la 1 aprilie. Încercăm să le introducem de la 1 februarie, inclusiv prin restructurarea reglementărilor actuale care e clar că au eșuat.
Este mixul de susținere care înseamnă să scoți din facturi anumite elemente, componente de preț, cum e transportul și distribuția, tariful de cogenerare sau certificatul verde, la care adăugăm și scăderea de TVA. Sunt și soluții care vin de sus în jos, asupra industriei care ne produce explozia de prețuri cu influențe puternice asupra inflației generale din România.”, a declarat ministrul Finanțelor.
„Dacă nu înțelegem că suntem într-un moment de criză și că toți trebuie să facem un gest de solidaritate din perspectiva economică, inclusiv cei care provoacă avalanșa asta de prețuri, înseamnă că nu înțelegem cum funcționează economia.
Ne raportăm la ceva conjunctural, facem profituri, iar mâine nu mai avem pe seama cui profitul că economia sau cetățenii nu vor mai putea să aibă puterea de cumpărare necesară să cumpere oferta energetică pusă la dispoziție e producători sau furnizori.”, a precizat ministrul.
Totodată, referindu-se la o taxare a furnizorilor, ministrul a precizat că este posibilă și această abordare, din perspectiva faptului că avem o suprataxare doar la producători în acest moment.
Prețurile la energie au explodat în România
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat în cursul zilei de luni că România are ”o inflație generată de prețurile la energie, care are componentă internă și o componentă externă”. Potrivit ministrului, România se confruntă cu o explozie a prețurilor la energie.
Din nefericire, această ”explozie de prețuri” anunțată de ministrul Adrian Câciu nu va mai fi suportată și de stat. Ceea ce este și mai grav este faptul că reînnoirea contractelor la gaze se face o dată la 12 luni, iar prețul propus clientului de către furnizor depinde de prețul gazului de pe piață la momentul respectiv, preț care ar putea fi mult mai mare.
Indicatorii economici la nivel europeană arată că o creștere și mai mare a prețurilor la gaze ar reprezenta un adevărat dezastru pentru România.