Ieri, 12 septembrie 2024, Casa Județeană de Pensii Iași a fost scena unei conferințe de presă captivante, în cadrul căreia Maria Andronache, directorul instituției, a dezvăluit informații esențiale despre planurile de reducere a vârstei de pensionare pentru femeile cu mai mulți copii.
Maria Andronache, șefa Casei Județene de Pensii Iași, a explicat că pensia de limită de vârstă va fi reglementată de noua Lege 360
Această lege introduce două noutăți majore, informează Maria Andronache. În primul rând, pensia se aplică mamelor care au născut copii, reducând vârsta standard de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil născut. Reducerea maximă este de trei ani și 6 luni.
“Ne-am propus să abordăm pensia de limita de vârstă reglementată de legea nouă a pensiilor, legea 360. Această lege a venit cu două noutăţi majore în ceea ce priveşte pensia de limita de vârstă. Este o pensie care se adresează mamelor care au născut copii, în cazul lor se reduce vârsta standard de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil născut, dar nu mai mult de trei ani şi 6 luni. Adică de la 7 copii în sus este aceeaşi limită de vârstă. Este o noutate introdusă de noua lege. Pensia aceasta se acordă şi cu condiţia realizării stagiului complet de cotizare”, a declarat Maria Andronache, şefa Casei de Pensii Iaşi.
Noua lege prevede o reducere a vârstei standard cu 3 ani pentru persoanele care au acumulat vechime în condiții de muncă deosebite sau speciale.
De exemplu, reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în grupa I și/sau în condiții speciale de muncă, care era de 13 ani, a fost redusă la maximum 10 ani. În același timp, reducerea vârstei pentru activitățile desfășurate în grupa a II-a și/sau în condiții deosebite, care era de 10 ani, a fost limitată la maximum 7 ani.
În conformitate cu legislația actuală, anumite categorii beneficiază de excepții specifice:
- Minerii vor avea o reducere a vârstei standard de pensionare de 20 de ani, iar stagiul necesar pentru obținerea pensiei va fi tot de 20 de ani.
- Persoanele care au lucrat în zonele I și II de radiații vor beneficia de o reducere de 20 de ani din vârsta standard pentru zona I și de 18 ani pentru zona II. Stagiul necesar pentru pensionare va fi de 22 de ani pentru zona I și de 25 de ani pentru zona II.
- Artiștii vor avea o reducere de 13 ani din vârsta standard de pensionare și vor trebui să aibă o vechime minimă de 20 de ani în profesie.
- Personalul din aviație, domeniul armamentului, construcții de nave, producție de mașini pentru minerit, zona forestieră și cei care asigură siguranța circulației vor beneficia de o reducere de 11 ani din vârsta standard de pensionare, având nevoie de un stagiu de 25 de ani în aceste activități.
- Personalul care a lucrat în condiții speciale și pentru care angajatorii au respectat procedurile de avizare și plată diferențiată a contribuțiilor de asigurări sociale după anul 2001, precum și personalul din unitățile de producție a energiei electrice în termocentrale pe bază de cărbuni, va avea o reducere de 13 ani din vârsta standard de pensionare și un stagiu necesar de 25 de ani în aceste domenii.