Germania vrea să organizeze recrutări pentru serviciul militar

Germania vrea să organizeze recrutări pentru serviciul militar. În contextul în care numărul militarilor germani stagnează, iar amenințarea Rusiei devine tot mai intensă, autoritățile de la Berlin își pun speranțele într-un model de serviciu voluntar pentru a revitaliza armata. Totuși, timpul trece rapid și presiunea asupra guvernului crește.

Germania vrea să organizeze recrutări pentru serviciul militar. Germania își dorește o armată mai puternică, dar se confruntă cu o criză de soldați, conform unui articol publicat de Politico.

Viitorul guvern al Germaniei, format din creștin-democrații conservatori conduși de Friedrich Merz și social-democrații de centru-stânga (SPD), a prezentat un acord de coaliție care include un plan pentru înființarea unui serviciu militar voluntar destinat consolidării forțelor armate ale țării, Bundeswehr, aflate într-o continuă scădere.

Conform planului, toți bărbații de 18 ani vor primi un chestionar obligatoriu – acesta fiind voluntar pentru femei – care va avea scopul de a evalua disponibilitatea și aptitudinile civile de a se alătura armatei. Cei care vor fi selectați vor putea să se înroleze, dacă doresc acest lucru.

Ministrul Apărării, Boris Pistorius, membru al Partidului Social-Democrat (SPD) și probabil viitorul titular al aceluiași portofoliu în noul executiv, a susținut public această strategie, descriind-o drept un demers pragmatic și necesar pentru a întări capacitatea de apărare a Germaniei.

„Cu un nou serviciu militar, vom asigura atât creșterea, cât și puterea de menținere în forțele armate. Facem Bundeswehr mai atractiv”, a declarat el săptămâna trecută, în cadrul unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei la Bruxelles.

Însă, în absența unor dovezi clare privind numărul celor care s-ar înrola în cadrul planului, au apărut deja semne de îngrijorare în cercurile de apărare ale Germaniei.

„Dacă serviciul militar de bază nu reușește să motiveze în mod semnificativ mai mulți tineri să se ofere voluntari pentru forțele armate în viitorul apropiat, Bundeswehr va rămâne sub numărul necesar de soldați activi și rezerviști antrenați”, a declarat Christian Richter, locotenent colonel de rezervă și expert juridic la Institutul German pentru Apărare și Studii Strategice, un think tank din cadrul Bundeswehr.

Potrivit lui, „aceasta ar pune în pericol capacitatea de apărare a Germaniei – atât în ​​ceea ce privește apărarea națională, cât și apărarea colectivă în cadrul NATO. Acestea două nu pot fi separate”.

Bundeswehr se confruntă o scădere a efectivelor

Bundeswehr se confruntă deja cu o scădere semnificativă a efectivelor, care au ajuns la aproximativ 182.000 de persoane. Anul trecut, mai mulți soldați au părăsit armata decât cei care s-au înrolat, iar aproape o treime dintre noii recruți au abandonat antrenamentele, conform analizei anuale a guvernului privind starea Bundeswehr.

Această problemă nu se rezumă doar la numărul de recrutări, ci se află la rădăcina unei serii de decizii politice din ultimele decenii care au marginalizat armata în societatea germană.

După o reducere semnificativă a efectivelor militare ce a urmat Războiului Rece în 1994, sub cancelarul Helmut Kohl, au fost închise mai multe baze militare, în special cele din orașe. Aceasta a dus, conform lui Carlo Masala, profesor la Universitatea Bundeswehr din München și consilier al armatei, la dispariția armatei din viața publică.

„Bazele lor de astăzi sunt în mijlocul pustiului. Nu există contact direct pentru tineri”, a spus el.

Această distanțare față de armată s-a adâncit în ultimii ani.

În 2011, s-a renunțat la încorporare, iar în 2018, campania de recrutare a Bundeswehr la convenția de jocuri Gamescom din Köln a stârnit reacții negative din partea publicului. Un afiș cu mesajul „Multiplayer at its best” a fost considerat o încercare de a atrage tinerii printr-un limbaj specific jocurilor video.

Criticii au acuzat armata că trivializează războiul și că vizează adolescenții.

„Dezgustător. Încercaţi să-i ademeniți la arme pe jucătorii neavizați”, a scris un utilizator pe X.

La începutul acestui an, orașul Zwickau din estul Germaniei a interzis afișarea reclamelor Bundeswehr în spațiile publice, declarându-se un „oraș al păcii”. Totuși, autoritatea municipală de supraveghere a stabilit ulterior că această decizie a fost ilegală.

În acest context de vizibilitate redusă și incertitudine politică, Germania mizează acum pe implementarea unui nou serviciu militar voluntar.

Obiectivul Bundeswehr

„Avem nevoie de acești 100.000 de militari suplimentari imediat și cât mai repede posibil”, a declarat generalul Carsten Breuer, comandantul militar superior al Germaniei, în cadrul unei audiențe la Consiliul German pentru Relații Externe, săptămâna trecută.

Obiectivul pe termen lung este mult mai ambițios.

„Nevoia Germaniei aflată pe masă este de 460.000 de soldați”, a spus Breuer.

Acesta include forțe active, rezerviști și foști soldați pe care Germania trebuie să-i poată mobiliza într-o criză majoră.

Și acea criză ar putea să nu fie departe. Potrivit lui Masala, 2029 a devenit termenul limită informal al Germaniei. Acesta este anul în care NATO și serviciile de informații germane se așteaptă ca Rusia să-și fi refăcut suficient capacitatea militară convențională după războiul prelungit din Ucraina pentru a putea amenința teritoriul aliat.

„Acesta este orizontul de planificare cu care lucrăm. Dacă Germania așteaptă până când noua infrastructură este gata, poate fi deja prea târziu”, a mai afirmat Breuer.

Pentru a reduce acest decalaj, viitoarea coaliție pariază pe un serviciu militar bazat pe voluntariat, un model vag inspirat din sistemul suedez Totalförsvar, adică „Apărare totală”.

Christian Richter consideră că planul de a se baza pe voluntari, în loc de un proiect generalizat, este un compromis politic, unul care câștigă timp, dar nu mult.

„De aceea, acordul de coaliție a inclus un compromis, care afirmă că noul serviciu militar va fi ‘inițial voluntar’. Dar având în vedere scenariile discutate, inclusiv un posibil atac rusesc asupra teritoriului NATO încă din 2029, nu avem mult timp”, a adăugat Richter.