Crin Antonescu continuă campania prezidențială
Candidatul susținut de coaliția de guvernare pentru alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, își menține ritmul campaniei electorale și încrederea în calendarul oficial.
Curtea de Apel Ploiești a anulat, într-o mișcare care a stârnit numeroase reacții, o decizie a Curții Constituționale din 6 decembrie 2024 – o decizie care invalidase scrutinul electoral de la finalul anului trecut.
Crin Antonescu a declarat public că, deși consideră hotărârea instanței „surprinzătoare”, aceasta nu îl abate de la cursul stabilit.
”Nu o comentez prea mult. Sigur că e surprinzătoare, sigur că e o ştire, sigur că se va discuta ceva vreme despre ea. Eu ştiam, ca profan în materie juridică, ştiam că totuşi hotărârile Curţii Constituţionale sunt inatacabile. Dar nu sunt eu cel care trebuie să mă pronunţ, presupun că va exista un recurs, cred că s-a şi făcut deja un atac, un recurs, cred că se pronunţă Înalta Curte şi e o chestiune care se tranşează în justiţie şi numai în justiţie”, a afirmat Crin Antonescu, joi seară, în cadrul unei dezbateri electorale la Antena 3.

Campania merge înainte, fără ezitări
În ciuda incertitudinilor juridice, candidatul a subliniat că nu își întrerupe pregătirile pentru alegerile stabilite pentru 4 mai.
”Oricum, eu nu sunt deloc tulburat sau abătut de la calea comunicării, campaniei, ţin deocamdată ca fiind în vigoare calendarul alegerilor şi mă pregătesc pentru ele”, a adăugat Crin Antonescu.
Nicuşor Dan critică dur decizia Curții de Apel Ploiești
În cadrul unei dezbateri electorale difuzate joi seară pe Antena 3, candidatul independent la președinția României, Nicușor Dan, a exprimat public nemulțumirea sa față de o decizie recentă a Curții de Apel Ploiești, considerând-o „eronată” și lipsită de temei legal.
”Eu cred, ca să spun direct, că este o decizie eronată şi Curtea de Apel Ploieşti nu avea competenţa să se pronunţe pe o decizie a Curţii Constituţionale. Asta este interpretarea mea. Bineînţeles că noi trebuie să respectăm hotărârile judecătoreşti, dar nimeni nu ne împiedică să le comentăm”, a afirmat Nicuşor Dan, joi seară, într-o dezbatere electorală la Antena 3.
Reacționând la anularea unei hotărâri a Curții Constituționale de către instanța ploieșteană, Nicușor Dan a punctat clar:
”Este o decizie eronată care poate să fie întoarsă de Înalta Curte. Acum este o discuţie tehnică, în ce termen, care este procedura până la ajunge Înalta Curte. Pentru că, pe de-o parte, Codul de Procedură Civilă completat cu legea contenciosului administrativ spune că trebuie să aştepţi redactarea şi după aceea e termen să faci recurs. Pe de altă parte, există o procedură care este extrem de rară, dar care se mai foloseşte, un fel de suspendare a suspendării, pentru care nu ai nevoie să parcurgi această procedură care poate să dureze câteva zile”, a adăugat Nicuşor Dan.

Între timp, reacțiile din sfera juridică nu au întârziat să apară. Augustin Zegrean, fost judecător al Curții Constituționale, a atras atenția asupra implicațiilor deciziei de la Ploiești.
Totuși, Zegrean a adăugat că situația ar putea fi remediată rapid dacă se motivează sentința în timp util și se formulează un recurs prompt.
Pe plan procedural, avocatul Adrian Toni Neacșu a explicat că, deși anularea hotărârii CCR nu este definitivă, efectul de suspendare al acesteia este executoriu imediat. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a făcut deja recurs, iar cauza urmează să fie analizată în continuare.
Nu lipsesc nici măsurile administrative: Consiliul Superior al Magistraturii, prin Secția pentru judecători, a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă judecătorul care a emis hotărârea de la Ploiești a comis vreo abatere disciplinară.