Alegerile pentru funcția de primar se vor relua într-o localitate din România. Reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente vor participa, în calitate de observatori în secţiile de votare din Moldova Nouă. În această localitate se repetă scrutinul pentru funcţia de primar.

AEP a anunţat că, duminică, se repetă alegerile pentru funcţia de primar al localităţii Moldova Nouă. Localitatea se află in judeţul Caraş-Severin. Totul se întâmplă ca urmare a anulării rezultatelor de la scrutinul din 27 septembrie 2020. În vederea evaluării corecte a scrutinului, a fost elaborat un set de chestionare care vor fi completate de către reprezentanţii AEP prezenţi în ziua alegerilor în secţiile de votare din circumscripţia electorală Moldova Nouă.

AEP le recomandă alegătorilor să se informeze corect cu privire la exercitarea dreptului de vot la acest scrutin şi să respecte, la prezentarea la urne, măsurile de distanţare socială şi de protecţie sanitară.

Concluzia AEP după alegerile din 2020

Joi, 21 ianuarie, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a organizat o conferinţă care și-a propus să tragă o serie de concluzii în urma alegerilor din 2020 din România, alegeri ce au stat sub semnul pandemiei. Scopul evenimentului a fost de a oferi organismelor de management electoral şi autorităţilor implicate în alegeri o imagine de ansamblu asupra acţiunilor şi activităţilor derulate pentru organizarea proceselor electorale din anul 2020 în contextul pandemiei de COVID-19. Conferinţa online a AEP a fost intitulată „Consideraţii electorale şi lecţii învăţate în anul 2020: experienţa României”. Participanţii la discuţii și-au propus să identifice provocările în domeniu întâlnite în timpul pandemiei de COVID-19. În plus, au fost analizate şi practicile abordate de alte ţări care au organizat alegeri în 2020.

Videoconferinţa AEP a fost organizată în parteneriat cu Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale a Statelor Unite ale Americii (IFES). Ea a reunit specialişti din autoritate şi experţi ai unor organizaţii internaţionale din domeniu: Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei, Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale (A-WEB), OSCE/ODIHR, International IDEA, Asociaţia Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), Reţeaua de Competenţe Electorale Francofone (RECEF), precum şi reprezentanţi ai organismelor de management electoral din Ungaria, India, Iordania, Kazahstan, experţi independenţi, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai societăţii civile.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandra Pandrea