Săptămâna trecută, patru corvete suedeze și un căutător de mine finlandez au început exerciții în jurul insulei, pe care a aterizat și un avion al forțelor speciale americane. La nord, în Zona Arctică, aviața norvegiană patrulează alături de bombardierele strategice americane B-52. „Ceea ce am făcut la Gotland a fost să arătăm că ne-am consolidat capacitatea militară”, a declarat pentru Politico Mattias Ardin, care conduce reînființatul Regiment Gotland, la principala bază militară a insulei. „Arată că suntem aici”, spune Ardin.
Pentru Suedia, alerta de securitate a fost o oportunitate de a testa cei cinci ani de reconstrucție militară pe insula care, care timp de un deceniu, din 2005 până în 2015, a fost în mare parte demilitarizată.
În plus, scrie sursa citată, pentru regiunea extinsa a Mării Baltice, a fost o demonstrație suplimentară a modului în care securitatea s-a deteriorat dramatic, după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, aducând nouă eră de instabilitate de-a lungul marginii estice a Europei. Imagini cu artileria grea care însoțește trupele ce debarcă pe insula Gotland de pe continentul suedez s-au aflat pe pe prima pagină a ziarelor. Expertii suedzei au declarat că acțiunea militară suedeză a fost una fără precedent, de la sfârșitul Războiului Rece. Videoclipurile încărcate de militarii suedezi pe rețelele de socializare au arătat că tancurile au fost staționate pe coasta insulei Gotland pentru a sprijini sosirea trupelor, iar soldații staționați permanent pe Gotland patrulau pe străzi.
Șeful operațiunilor armatei suedeze, Jan Thörnqvist, a dat o declarație, explicând că scopul misiunii a fost de a consolida supravegherea Mării Baltice. La un moment dat, ceea ce arăta ca un avion de supraveghere a decolat de pe aeroportul militar din orașul Visby și a încercuit de două ori coasta vestică împădurită, înainte de a se apropia de mare.
Localnicii nu s-au arătat deranjați de această intensificare a prezenței militare, despre care cred că a fost declanșată de activitatea tot mai agresivă a Rusiei în zonă. „Rușii își fac și exercițiile militare, așa că este bine să arătăm că suntem pregătiți și noi”, spune studentul Jonas Eriksson.
Politico amintește că Suedia, ca și Finlanda vecină, nu e membră NATO, dar în timpul Războiului Rece – ca și acum – a fost privită de Alianță ca un aliat, iar de Moscova ca un adversar.
În anii 80, Marina suedeză s-a confruntat în mod regulat cu submarinele sovietice în largul coastei suedeze, cu elicoptere militare suedeze care aruncau mine în Mărea Baltică, unde bănuiau că se ascundeau nave sovietice în misiuni de colectare a informațiilor.
După căderea Cortinei de Fier, în 2005, Suedia a considerat că trupele de pe Gotland sunt o risipă de resurse, așa că le-a desființat.
Abia în octombrie 2014, după o căutare frenetică a unui submarin ostil (care se presupunea că aparține rușilor) printre insulele de lângă Stockholm, s-au încheiat dezbateril., Iar în 2015 s-a decis redistribuirea trupelor pe insulă.
De atunci, numărul personalului militar cu normă întreagă de pe insulă a crescut de la aproximativ 50 la peste 300 de militari, plus un contingent special.
Situată în mijlocul Mării Baltice, la jumătatea distanței dintre Stockholm și enclava rusă Kaliningrad, Gotland a fost recunoscută drept un activ strategic, fiind considerată un loc esențial pentru orice armată sau flotă comercială care caută controlul apelor din jur.