Se reintroduc restricții la zborul cu avionul. UE ne obligă. Decizia anunțată luni, 26 august, în România

Lufthansa, avion, zbor

SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile române reintroduc temporar restricțiile privind declararea lichidelor, a aerosolilor şi a gelurilor la plecările de pe Aeroportul Internaţional Timişoara. Motivele acestei decizii, în rândurile care urmează.

Apar restricții la călătoriile de pe Aeroportul Timișoara

Începând cu data de 1 septembrie 2024, Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia” va reintroduce temporar restricții referitoare la controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor.

Conform unei note informative publicate de aeroport, pasagerii vor trebui să prezinte aceste articole separat, în recipiente cu capacitate de maximum 100 ml, fără a le ambala în pungi tip „ziplock”. Măsura a fost anunțată luni și se aliniază la cerințele stabilite de Comisia Europeană (CE).

Aceste restricții au fost aplicate ca urmare a unei decizii a CE, care vizează aeroporturile dotate cu echipamente de tip EDSCB (Explosive Detection Systems for Cabin Baggage) pentru controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor.

Restricțiile fuseseră ridicate în decembrie 2022

Decizia de reintroducere a restricțiilor este un răspuns la o problemă tehnică temporară identificată cu aceste echipamente și nu se bazează pe o creștere a nivelului de amenințare la adresa aviației.

SURSA FOTO: Dreamstime

Anterior, Aeroportul Timișoara ridicase aceste restricții pe 5 decembrie 2022, după ce a achiziționat echipamente noi de specialitate, printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Aceste echipamente aveau rolul de a eficientiza și simplifica controlul de securitate, dar reintroducerea măsurilor temporare reflectă necesitatea de a gestiona o problemă tehnică.

Pe lângă Aeroportul Timișoara, și alte aeroporturi care folosesc echipamente EDSCB vor implementa aceleași restricții începând cu 1 septembrie 2024. Comisia Europeană, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene și Conferința Europeană a Aviației Civile, colaborează strâns pentru a rezolva problema tehnică identificată și pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a echipamentelor de securitate.

Au fost publicate două documente oficiale

În acest context, au fost publicate două documente oficiale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acestea sunt:

  1. Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/2108, care modifică Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1998 referitor la măsurile urgente de securitate aeronautică aplicabile echipamentelor pentru controlul lichidelor, aerosolilor și gelurilor.
  2. Decizia (UE) 2024/2109, care abrogă Decizia (UE) 2024/1177 privind suspendarea aprobării echipamentelor de securitate a aviației civile ce au fost marcate cu marca UE.

Aceste reglementări sunt parte a unei acțiuni coordonate de menținere a standardelor de securitate și de abordare a problemelor tehnice întâmpinate de echipamentele de securitate în aeroporturi.