Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu

Miniștrii guvernului Serbiei au convenit să reintroducă serviciul militar obligatoriu, după ce acesta a fost abolit în urmă cu 14 ani. Președintele Aleksandar Vucic a lăudat decizia ca un pas esențial pentru îmbunătățirea capacităților de apărare ale țării, potrivit unui comunicat emis de guvern.

Conform planului propus, bărbații sârbi vor efectua un serviciu militar de două luni şi jumătate. Mai precis, 60 de zile de pregătire, urmat de 15 zile de exerciții, în timp ce pentru femei serviciul va fi voluntar, transmite Reuters.

Există și voci care critică decizia

Unii experți militari au criticat planul, subliniind că perioada scurtă de pregătire ar aduce un aport redus la capacitățile de apărare ale țării și că reintroducerea conscripției ar putea fi un demers costisitor. Forțele armate ale Serbiei, complet profesionalizate din 2011, rămân prost plătite și echipate, o provocare majoră pentru un sistem militar care aspiră să fie eficient.

Serbia, care este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, și-a păstrat unitățile de voluntariat și de rezervă, însă reintroducerea conscripției reprezintă o schimbare semnificativă în politica de apărare a țării.

Serbia
SURSA FOTO: Dreamstime

Neutralitatea militară și colaborarea cu NATO

Deși Serbia își menține neutralitatea militară, aceasta colaborează cu NATO prin intermediul Parteneriatului pentru Pace, un program la care a aderat în 2006. În 2015, Serbia a semnat Planul individual de acțiune pentru parteneriat – cel mai înalt nivel de cooperare cu NATO pentru o țară care nu aspiră la aderare.

Reintroducerea obligativității privind serviciul militar a fost justificată de președintele Vucic prin nevoia de a asigura apărarea țării.

„Nu este intenția noastră să atacăm pe nimeni, dar vrem să îi respingem pe cei care ne amenință”, a declarat acesta.

Achiziții militare și îndepărtarea de Rusia

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu coincide cu alte decizii strategice ale Serbiei în domeniul apărării. Luna trecută, Serbia a semnat un acord cu compania franceză Dassault Aviation pentru achiziționarea a 12 avioane de luptă Rafale, ceea ce marchează o îndepărtare de Rusia, un aliat tradițional și furnizor important de armament pentru Serbia.

Această mișcare este similară cu cea a Croației, țară vecină și membră NATO, care a achiziționat, de asemenea, 12 avioane de luptă Rafale, dintre care șase au fost deja livrate. Ambele țări se află într-un proces de modernizare a armamentului, achiziționând elicoptere și alte arme moderne. Această competiție între cele două state balcanice este considerată de unii experți drept o cursă a înarmării.