De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, speculațiile privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România au crescut. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a clarificat poziția sa pe acest subiect controversat.
O armată profesionistă, prioritate națională
Într-o emisiune din aprilie 2024, Ciolacu a declarat că „exclus reintroducerea stagiului”. El consideră că armata ar trebui să fie formată din „militari profesioniști”. În plus, a subliniat importanța creării unui cadru care să încurajeze tinerii să se alăture armatei.
„Exclus aşa ceva! Să ştii să te aperi, să înţelegi contexte, nu-i un lucru rău, dar exclus reintroducerea stagiului. Armata trebuie să fie formată din militari profesionişti. Noi avem datoria de a crea cadrul astfel încât tinerii să vină către armată”, a precizat Marcel Ciolacu în emisiunea Insider Politic.
Premierul a accentuat că România dispune de o armată bine pregătită și aliniată standardelor NATO.
„Reintroducerea stagiului militar obligatoriu nu este o măsură pe care să o luăm acum. România are o armată profesionistă, bine pregătită și aliniată standardelor NATO. Trebuie să investim în continuare în modernizarea echipamentului și instruirea personalului, nu să ne întoarcem la o practică din trecut, a declarat premierul.”, a declarat el.
Experiența personală a premierului
Ciolacu a adus o notă personală subliniind experiența sa în armata comunistă. La terminarea liceului, în 1986, a fost convocat și repartizat la flota prezidențială.
„A fost cam lungă. Am făcut un an şi patru luni. Alţii au făcut un an şi şase luni. Prima oară am fost trimis la Sighetu Marmaţiei, dar n-am ajuns și mi-au comunicat apoi că schimbat locația. Am fost trimis la Geniu, pe undeva pe lângă Bucureşti. Pe urmă am fost trimis la aviaţie. Cred că acele vremuri s-au dus. România are nevoie de o armată de profesionişti, vedem abordarea europeană în primul rând, a mărturisit Ciolacu la Prima TV.”, a explicat el, aducând în discuție rolul său strategic în supravegherea traficului aerian.
Premierul a recunoscut că perioada petrecută în armată i-a oferit lecții valoroase despre disciplină și responsabilitate.
Alternative la stagiul militar și planuri pentru armata română
Pe termen lung, Ciolacu propune dezvoltarea capacității de apărare a României într-un cadru strategic. El sugerează că educația civică și pregătirea pentru situații de urgență ar putea înlocui stagiul militar obligatoriu.
„Orice țară trebuie să se pregătească și pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în față contextul războiului din Ucraina și că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România. Nu vine de acolo niciun pericol. Dar, cu adevărat, ne trebuie o țară normală și atunci trebuie să anticipezi anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat plătit, în care oamenii se instruiesc și învață noțiunile de bază în ceea ce privește apărarea. E corectă abordarea, dar nu trebuia dat cu toporul în contextul războiului de la frontieră, ca românii să înțeleagă din acea știre aoleu, vine războiul peste noi. Nu vine niciun război !”, a asigurat premierul.
Premierul consideră că o astfel de abordare ar trebui să fie prezentată cu prudență, fără a induce panică în rândul populației.
Totodată, el consieră că voluntariatul plătit reprezintă o inițiativă valoroasă, deja implementată cu succes în numeroase țări europene. Acesta poate oferi un punct de plecare excelent pentru tinerii interesați de o carieră în domeniul militar.
„Poate sunt momente în viață când vrei să faci acest lucru, să vezi cum este. Poate, pe urmă urmezi o carieră militară…. Totuși, armata este o rampă de selecție, poate îți evidențiază anumite capacități umane, de care are nevoie armata, în aceste instruiri voluntare. E un sistem normal, dar nu prezentat în contextul unui război, pentru că lumea nu mai înțelege ce se întâmplă, a declarat Marcel Ciolacu în februarie 2024 la Strasbourg.”