Se reintroduce starea de alertă?! Ministrul Sănătății a venit cu explicații în ceea ce privește situația epidemiologică în România, având în vedere că numărul cazurilor crește de la o zi la alta. Astfel, ministrul Alexandru Rafila a spus ce se va întâmpla în următoarea perioadă.
Se reintroduce starea de alertă? Rafila, anunț fulger pentru toată România
Cazurile de coronavirus au crescut atât în lume, cât și în România, iar mulți s-au întrebat dacă vom reveni la restricțiile din pandemie. Amintim că printre acestea se numără și starea de alertă, cea despre care ministrul Sănătății spune că nu mai este de acord în actualul context.
”Un astfel de demers este unul extrem, care poate fi luat numai în situația în care lucrurile scapă de sub control și nu cred că vom ajunge într-o astfel de situație”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI.
Totuși, ministrul nu poate exclude o astfel de posibilitate, deoarece subiectul depășește competența ministerului pe care îl conduce.
”Aici nu pot să mă pronunț, este o chestiune care depășește competența Ministerului Sănătății. Eu sper să nu fie nevoie de așa ceva, dacă noi o să reușim să gestionăm bine din punct de vedere al asistenței medicale, dacă oamenii înțeleg să aplice măsurile acestea simple, cum ar fi utilizarea măștii, eu personal nu sprijin un astfel de demers, pentru că el este unul extrem, care poate fi luat numai în situația în care lucrurile scapă de sub control și nu cred că vom ajunge într-o astfel de situație”, spune acesta.
10% din paturi sunt ocupate la nivel național
Ministrul Sănătății a mai spus că, până la ora actuală, zece procente din numărul de paturi la nivel național pentru pacienții cu coronavirus sunt ocupate. Alexandru Rafila mai spune că tendința crescătoare a cazurilor va continua în următoarele săptămâni.
”Asistăm la continuarea creșterii începute în urmă cu circa patru săptămâni, așa-numitul val al șaselea (…). Cred că această tendință crescătoare va continua circa trei-patru săptămâni, până la jumătatea lunii august.
Noi am prezentat diverse variante de prognoză generate de Institutul Național de Sănătate Publică și nu este exclus ca în săptămânile următoare să înregistrăm o medie zilnică de circa 10.000 de cazuri, însă lucrul acesta nu este neașteptat, important este să fim pregătiți din punct de vedere al acordării asistenței medicale, atât din punct de vedere ambulatoriu sau mai ales din punct de vedere ambulatoriu, ca să evităm supraaglomerarea spitalelor și pe de altă parte să avem suficient de multe paturi pregătite pentru pacienții care fac eventuale forme mai grave sau complicații”, spune oficialul român.
Românii sunt sfătuiți să poarte masca de protecție
Pe fondul creșterii cazurilor de coronavirus, ministrul Alexandru Rafila recomandă ca oamenii să poarte de nou masca de protecție în spațiile închise aglomerate.
”Noi am luat deja măsura utilizării măștii în unitățile sanitare, avem o bază legală pentru acest lucru. E vorba de un ordin de ministru care reglementează măsurile de oprire a transmiterii nozocomiale a unor infecții, inclusiv se poate aplica la Covid-19, deci toate unitățile sanitare au la dispoziție actul normativ și comunicarea făcută de către Ministerul Sănătății, ca să introducă utilizarea măștii în spații închise în unitățile sanitare (…), însă noi nu avem la dispoziție în momentul de față, Ministerul Sănătății nu are la dispoziție o pârghie legală, care să impună obligativitatea măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.
Rămâne de văzut în perioada următoare dacă Guvernul va aduce în dezbatere acest lucru. Sigur, noi o să facem un raport, ca să prezentăm Guvernului situația epidemiologică, pe de o parte, pe de altă parte, recomandările OMS.
Știți bine că încă de acum o lună de zile, noi am recomandat utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, utilizarea corectă a măștii și încercăm să lămurim populația, mai ales persoanele vulnerabile, să facă acest lucru atunci când se deplasează în astfel de incinte închise sau în transportul în comun”, a mai spus ministrul.