Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila anunță că așteaptă decizia și motivarea CCR referitoare la obligativitatea purtării măștii de protecție. Totodată, el a explicat și ce se va întâmpla cu această regulă, dar și dacă oamenii vor mai nevoiți sau nu să o parte.
În ciuda anunțului făcut de CCR, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila susține că legea prevede în continuare masca de protecție în spațiile închise, mijloacele de transport și piețele acoperite.
Ministrul Sănătăţii: Trebuie să înțelegem că utilizarea măștii nu reprezintă o restricție
Totodată, el a adăugat că a analizat legislația actuală, iar lucrurile sunt destul de clare. Rafila susține că purtarea măștii de protecție nu trebuie să fie considerată o restricție, ci doar o măsură de prevenire a transmiterii virusului de la o persoană la alta.
Ministrul subliniază faptul că protecția individuală este cea mai importantă, atât pentru propria persoană cât și pentru cei cu care intrăm în contact.
„Așteptăm cu toții publicarea deciziei CCR și a motivației. În momentul în care ea a fost făcută publică, am analizat legislația existentă și trebuie să spunem că legea 55 prevede utilizarea în continuare a măștii în toate spațiile interioare, mijloace de transport în comun sau în piețele care sunt închise, acoperite.
Trebuie să înțelegem că utilizarea măștii nu reprezintă o restricție, ci o măsură care previne transmiterea în comunitate și protecția individuală este importantă atât pentru propria persoană cât și pentru cei cu care oamenii intră în contact. În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sunt convins că guvernul va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sănătății publice „, a spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, despre relaxarea măsurilor
Un alt aspect punctat de Rafila a fost situația epidemiologică din România și relaxarea restricțiilor. El susține că în funcție de evoluția numărului de infectări se poate vorbi despre eliminarea unor măsuri, adăugând că în prezent, situația merge spre un trend descendent.
”Vreau să vă spun câteva cuvinte și despre situația epidemiologică pentru că orice măsuri de relaxare trebuie să fie corelate cu situația epidemiologică legată de transmiterea Omicron. În acastă perioadă avem astăzi 17,500 de cazuri, deci mai puține, avem 171 de decese, ceva mai puțin decât ieri, dar aceste decese sunt legate de numărul mare de cazuri grave din săptămânile anterioare”, a spus acesta.
În ceea ce privește situația din unitățile santare, ministrul anunță că peste 1000 de persoane sunt internate la ATI, iar pentru o relaxare a măsurilor este nevoie ca acest număr să scadă.
”În continuare la ATI avem peste 1100 de persoane internate, ceea ce este mult, iar monitorizarea situației din spitalele în care se tratează pacienții COVID trebuie să constituie principalul indicator care să ducă la luarea unor măsuri de relaxare în viitor, pentru că transmiterea comunitară există în continuare și, în momentul în care avem o reducere a transmiterii comunitare, corelată cu scăderea gradului de ocupare a secțiilor de Terapie Intensivă, atunci putem să discutăm despre relaxarea unor măsuri. Până atunci, rămânem precauți”, a mai spus Rafila.