Persoanele care se întorc în România ar putea scăpa de măsura carantinării timp de 14 zile. Miercuri, ministrul Nelu Tătaru a anunţat că grupul de lucru din cadrul Ministerului Sănătăţii va propune CNSU (Comitetul Național pentru Situații de Urgență) şi Guvernului României să înlocuiască această carantină cu obligativitatea prezentării unui test negativ pentru COVID-19.
Ministrul Sănătăţii a indicat şi cine va plăti pentru acest test: „Cel care se întoarce în țară suportă costul”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit G4Media.
În urmă cu două zile, şi premierul Ludovic Orban afirmase că autorităţile din România se gândesc la posibilitatea înlocuirii măsurii carantinei pentru 14 zile în cazul în care persoanele care vin din ţări cu număr ridicat de cazuri de COVID-19 prezintă un test negativ pentru noul coronavirus.
„Facem o analiză pe fiecare ţară şi vom decide în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. (…) Sunt restricţii obişnuite. Noi am aşteptat că la nivelul Comisiei Europene există o dezbatere în care se încearcă adoptarea unor măsuri comune la nivel european pentru situaţiile de răspândire a virusului.
Săptămâna aceasta vom analiza evoluţiile din fiecare ţară şi vom decide măsurile. Analizăm posibilitatea de a utiliza şi noi modalitatea de testare, adică să înlocuim perioada de carantinare de 14 zile în cazul în care se efectuează un test negativ. Suntem în discuţii şi în cursul acestei săptămâni vom lua o decizie”, declara, luni, Ludovic Orban.
Va creşte numărul de infectări după weekend-ul alegerilor?
Întrebat marţi de jurnalişti dacă se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 după alegerile locale, ministrul Nelu Tătaru a spus că „asumarea unui număr crescut de cazuri noi a fost făcută atunci când au fost aplicate măsuri de relaxare”, fie că a fost vorba de redeschiderea restaurantelor, de revenirea din concedii, de aglomerarea transportului în comun, de redeschiderea teatrelor, a cinematografelor, începerea anului şcolar, de o lună de campanie electorală şi, acum, de aceste alegeri locale.
Totodată, el a mai precizat că respectarea normelor de aplicare în vederea desfăşurării fiecărei activităţi în parte „ar trebui să dea o creştere mică” a numărului de cazuri de la o zi la alta şi să se rămână pe „acel platou, în jurul a 1.500 de cazuri”.
„În măsura în care nu vom respecta aceste precauţii, atunci se poate ajunge şi la 2.000 de cazuri. Monitorizăm în fiecare zi evoluţia numărului de cazuri noi, după cum monitorizăm prezenţa la unităţile de primiri urgenţă, precum şi prezenţa în terapie intensivă a cazurilor grave sau critice, după cum monitorizăm şi numărul deceselor. Ele sunt cele care ne arată şi gravitatea, dar care ne arată şi transmiterea în comunitate, mergând oarecum cu analiza cazurilor dificile”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.