Anumite pensii ar urma să nu mai crească. Guvernul are în vedere o serie de tăieri bugetare. Acestea se află în atenția ministrului de Finanțe. Conform ultimelor date, cinci ordonanțe de urgență sunt avute în vedere. Cei de la putere încearcă, astfel, să mai facă rost de bani.
Noile ordonanțe de urgență se află pe masa ministerului de Finanțe. Acestea au în vedere tăierea din fondurile alocate programelor naționale de la săli de sport, căminelor de cultură şi bazinelor de înot.
Amânări de plăţi TVA și concedii medicale
Nu scapă nici alte aspecte. Se vor tăia sumele de la programele pentru firme de unde nu au fost cheltuiţi banii. Vor urma amânări de plăţi TVA, amânări de plăţi pentru concedii medicale, a arătat Antena 3.
Se vor eșalona titlurile executorii pentru plata salariilor în sectorul public în 5 tranșe anuale. E vorba de 5%, 10%, 25%, 25%, 35%.
Fără premii pentru perioada 2024-2025
Conform celor avute în vedere de Ministerul Finanțelor, orele suplimentare nu vor mai fi plătite. Ele vor fi compensate cu timp liber corespunzător pentru perioada anilor 2024-2025.
Nu se vor mai acorda premii pentru perioada 2024-2025. Excepție vor face sportivii dar și cei care sunt la olimpiadele pentru elevi.
Chiria și hrana pentru personalul militar, ordine publică, servicii se păstrează la nivelul în plata pentru luna decembrie 2023, pentru perioada 2024-2025.
Modificări importante la pensii
Indemnizația de ieșire la pensie nu se mai acordă pentru perioada anilor 2024-2025.
Totodată este luată în vedere și neindexarea cu rata inflației sau după caz înghețarea unui număr de 21 de drepturi sociale. E vorba de pensiile speciale ale tuturor categoriilor beneficiare precum și persoane persecutate politic, veterani și văduve de război, membrii academiei etc.
Se va amâna procentul de 1% din PIB pentru cercetare pentru 1 ianuarie 2026. Totodată vor fi amânate și tichetele sportive pentru 1 ianuarie 2026. Se vor acorda doar a trei permise de călătorie pentru beneficiari pentru perioada 2024-2025. Subiectul pensiilor pentru primari este amânat pentru 1 ianuarie 2026.
Joi, 5 octombrie, se va stabili ce se întâmplă cu cumulul pensiei cu salariul
Un alt subiect de actualitate referitor la pensii, în aceste zile, este cel referitor la cumulul pensiei cu salariul.
Marți, 3 octombrie, Curtea Constituţională (CCR) a amânat, pentru joi, discuţiile pe sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.
Obiecţia se referă la dispoziţiile Legii privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.