Peste 60 de europarlamentari vor renunțarea la ora de vară
Se renunță la ora de vară? Peste 60 de parlamentari au cerut acest lucru într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, notează dpa.
Documentul consultat de agenția menționată evidențiază că sistemul actual este învechit, iar eliminarea schimbării orei de două ori pe an este în acord cu angajamentul Uniunii Europene de a simplifica viața cetățenilor. Aceasta ar reduce stresul inutil și ar facilita activitățile zilnice în cele 27 de state membre.
Europarlamentarii care au semnat documentul solicită Comisiei să abordeze această problemă cât mai curând posibil.
Președinția ungară a Uniunii Europene a anunțat că nu va avansa subiectul în timpul mandatului său, care se va încheia la sfârșitul anului.
În 2018, un sondaj efectuat de Comisia Europeană în toate statele membre a evidențiat o majoritate clară, de 84% din europeni, împotriva schimbării la ora de vară. Președintele de atunci al Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunțat ulterior că modificarea orei va fi eliminată chiar în acel an. Cu toate acestea, pentru a avea o decizie oficială, toate statele membre trebuie să ajungă la un consens privind utilizarea permanentă a fiecărei ore, fie cea de iarnă (standard), fie cea de vară. Deoarece nu s-a ajuns la un astfel de acord, subiectul a rămas în suspensie.
Mai multe sondaje efectuate de Comisia Europeană
De-a lungul anilor, Comisia Europeană a desfășurat diverse sondaje pentru a colecta opiniile cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene. Totuși, rezultatele obținute sugerează că opiniile sunt destul de variate în ceea ce privește renunțarea la această măsură.
Conform sondajelor realizate, majoritatea cetățenilor nu doresc să mai facă schimbarea orei de două ori pe an. Totuși, există țări care preferă menținerea orei standard, în timp ce altele optează pentru păstrarea orei de iarnă pe tot parcursul anului. De asemenea, unii oameni s-au exprimat în favoarea menținerii orei de vară pe întreaga durată a anului, în timp ce alții au afirmat că nu resimt efectele acestei schimbări.
Astfel, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că opiniile sunt destul de divizate, iar Parlamentul European nu a reușit să ajungă la un consens clar. Din acest motiv, schimbarea orei va avea loc duminică. Este important de menționat că există posibilitatea ca, începând de anul viitor, să intervină modificări în acest sens. Schimbarea orei în România a fost implementată pentru prima dată acum 92 de ani.
În acest an, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Mai multe puteți citi aici.