După mențiunile Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, care susține că „nu știe dacă va mai fie nevoie” de programul ”Prima Casă”, economistul Adrian Câciu a tras un semnal de alarmă cu privire la banii pe care îi vor pierde românii dacă se va renunța la acest program.
Posibila desființare a Programului Prima Casa îi va face pe tineri sa scoata din buzunar (sa plătească în plus) minim 107.000 lei în decurs de 30 de ani.
În afara faptului ca vor trebui sa găsească banii pentru un avans mai mare, avans care va fi de minim 15% din valoarea imobilului pentru care se ia credit, tinerii(familiile tinere) vor trebui sa plătească o dobânda mai mare, deoarece nu li se mai aplica marja fixa de 2%, valabila prin Program.
În decurs de 30 de ani de zile, aceștia vor plăti cu 107.325 lei în plus dacă avem în vedere un imobil care valorează 60.000 de euro și un credit care are o dobânda de 5,61(IRCC +3,25% marja fixa)!”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.
Imobiliarele vor avea de suferit
Economistul a făcut publice și urmările pe care le va avea piața imobiliară dacă se va lua decizia privind desființarea programului „Prima Casă”.
„În fiecare an, tinerii vor scoate din buzunar cel puțin 3.500 de lei, fără să mai adăugăm aici posibilele variații ale IRCC.
O creștere a costurilor de creditare pentru tineri este un element inhibitor care va afecta inclusiv piața imobiliară, având în vedere ca anual, numărul mediu de astfel de credite se situează la 30.000.
În plus, în loc sa cheltuie banii pentru educația copiilor sau pentru a avea o viata decentă, tinerii vor trebui sa dea aceste sume băncilor.
Cam asta este despre eliminarea Programului Prima Casă.”, a mai scris economistul.
Florin Cîțu nu man are nevoie de „Prima Casă”
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a vorbit luni despre continuarea programului „Prima Casă” în 2020, și a susținut că nu știe dacă va mai fie nevoie de el, iar o măsură pentru continuarea sau nu a programului o va lua cât de curând.
„Sunt două lucruri. Deja plafoanele pentru 2020 sunt acolo, ne uităm la el dacă face beneficii în societate aşa cum este el structurat astăzi, este un program care a apărut când economia avea nevoie de susținere, astăzi economia nu este în criză, deci nu știm dacă mai e nevoie în această formă.
Chiar dacă plafoanele la garanție au scăzut, creditele au crescut în continuare, se vede o tranziție către alte tipuri de credite, se pare că acest program nu este cel care susține singur această piaţă. Vom lua o măsură cu acest program cât de curând”, a mai spus ministrul Finanțelor.