Odată cu sfârșitul verii schimbarea orei revine în discuție.  În Germania, Asociația Profesorilor din Hessa (VBE) a solicitat renunțarea la această practică, deoarece schimbarea orei generează stres în rândul familiilor și al copiilor.

În același timp, alte țări au început deja să renunțe la acest obicei, ceea ce ridică întrebări cu privire la viitorul acestei practici în Europa.

Un mare stres pentru familii

Președintele VBE, Stefan Wesselmann, afirmă că schimbarea orei are un impact negativ asupra organismului și provoacă stres, în mod special în familiile cu copii școlari.

El a declarat că „schimbarea orei a fost concepută de persoane care nu au copii”.

Wesselmann propune renunțarea definitivă la ora de vară și revenirea la ora de iarnă, pe care o consideră timpul „normal”.

El subliniază că păstrarea orei de vară ar implica faptul că elevii ar trebui să meargă la școală în întuneric mai mult timp pe parcursul anului.

Majoritatea populației se opune schimbării

Discuția despre schimbarea orei a fost intensă de-a lungul anilor. Potrivit sondajelor,  majoritatea populației se opune acestei practici.

În 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică la nivel european, care a arătat că 84% dintre respondenți s-au pronunțat împotriva schimbării orei. Dintre cei 4,6 milioane de participanți, 3 milioane proveneau din Germania.

Deși fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat cu optimism că schimbarea orei va fi eliminată, planurile au fost amânate din lipsa unui acord între statele membre ale Uniunii Europene cu privire la ce oră ar trebui păstrată: ora de vară sau cea de iarnă.

ora de iarnă
SURSA FOTO: Dreamstime

Mai multe țări au renunțat la schimbarea orei

Mai multe țări au renunțat deja la schimbarea orei. Spre exemplu,  Groenlanda nu a mai trecut la ora de iarnă anul trecut, guvernul decizând să renunțe la această practică pentru a se sincroniza mai bine cu Danemarca și restul Europei.

De asemenea, Mexic a renunțat la schimbarea orei în anul 2022,  iar Turcia a renunțat la această practică încă din 2016.

De asemenea, Ucraina a decis că din 2025 nu va mai trece la ora de vară, justificând această alegere prin motive de sănătate, potrivit ziarulromanesc.

Ce se va întâmpla în Uniunea Europeană

Discuțiile din Uniunea Europeană privind eliminarea schimbării orei au stagnat, cu toate că multe țări se opun.

 În 2019, Parlamentul European a aprobat un proiect de lege care prevedea încetarea schimbării orei în 2021, dar aceste planuri au fost amânate din lipsă de consens între statele membre.

Problema principală rămâne alegerea între ora de vară și ora de iarnă, fără a provoca haos în privința fusurilor orare din Europa.