Proiectul tichetelor de vacanta, initiat de Ministerul Turismului, ar putea fi amanat cu un an. Asta din cauza unei decizii a Guvernului care interzice autoritatilor si institutiilor publice sa acorde angajatilor tichete cadou si tichete de vacanta in acest an.

„La nivelul Guvernului au avut loc discutii in legatura cu masurile care pot fi intreprinse, in contextul ajustarilor asumate prin acordul incheiat cu Fondul Monetar International, pentru reducerea cheltuielilor bugetare”, a declarat in aceasta dupa-amiaza ministrul turismului, Elena Udrea.

Aceasta a adaugat ca „s-a vorbit si despre posibilitatea amanarii, pana in 2010, a introducerii tichetelor de vacanta in sectorul bugetar, dar nu exista inca o decizie in acest sens”.

Astfel, Executivul va hotari care dintre masurile de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi puse in practica.

„Sper sa identificam solutii financiare pentru sustinerea inca din acest an a implementarii prevederilor legale privind acordarea tichetelor de vacanta in institutiile bugetare”, a tinut sa mai precizeze Elena Udrea.

Decizie contestata

Eventuala renuntare la tichetele de vacanta nemultumeste jucatorii din turism, mai multi membrii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) au anuntat, pentru Capital, ca vor contesta decizia Guvernului.

Tichetele de vacanta nu sunt utilizabile decat pentru turismul intert. Oficialii argumenteaza ca cele doua tipuri de tichete, desi reprezinta o modalitate de rotunjire a veniturilor, nu sunt asemanatoare ca si substrat economic, tichetele de vacanta avand efect de antrenare exclusiv pentru economia nationala.