Cererea de pensionare. Termene și condiții pentru aprobarea sau respingerea dosarului
Cererea de pensionare, indiferent dacă este vorba de pensia anticipată sau de pensia la limită de vârstă, trebuie depusă la casa de pensii competentă, respectând anumite condiții legale.
„Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, se depune, personal, de către titularului dreptului sau reprezentantul legal al acestuia, în termen de 30 de zile calendaristice de la data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază titularul/reprezentantul legal al acestuia”, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
Pensia anticipată, aplicată cu penalizare, se poate acorda mai devreme cu 5 ani de vârsta standard de pensionare
Pensia anticipată, aplicată cu penalizare, se poate acorda cu până la 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Cei care pot beneficia de aceasta sunt persoanele care au realizat „stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut de lege (anexa nr. 5 la lege); precum şi cele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv, cu până la 5 ani de stagiu de cotizare.”
Un exemplu relevant: în luna mai 2025, o femeie născută în ianuarie 1963, cu un stagiu complet de cotizare de 15 ani, poate solicita pensionarea la limită de vârstă. Pentru pensionarea anticipată, însă, sunt necesari 33 de ani de cotizare.
Vârsta de pensionare, precum și perioada de cotizare, cresc etapizat. De exemplu, în octombrie 2030, femeile care au împlinit 63 de ani și 3 luni și care au un stagiu complet de cotizare de 35 de ani sau unul minim de 15 ani, vor putea solicita pensionarea.
În cazul bărbaților, vârsta de pensionare a fost stabilită la 65 de ani încă din 2015, fiind necesar un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Actele necesare pentru pensionarea anticipată
Pentru pensionarea anticipată, solicitanții trebuie să depună următoarele acte:
- Cererea pentru înscrierea la pensie;
- Carnetul de muncă în original și copie;
- Carnetul de pensii și asigurări sociale pentru membrii CAP sau agricultori, în original și copie;
- Actele de stare civilă (BI/CI, certificat de naștere și căsătorie);
- Livretul militar;
- Diploma de absolvire a învățământului universitar, în original și copie;
- Adeverința privind sporurile și condițiile de muncă deosebite;
- Alte acte relevante pentru vechimea în muncă și serviciu.
Motivele pentru respingerea cererii de pensionare
În cazul în care nu sunt îndeplinite cerințele legale, cum ar fi stagiul de cotizare incomplet sau vârsta insuficientă, sau dacă documentele depuse sunt incomplete sau eronate, cererea poate fi respinsă.
Astfel, neîndeplinirea cerințelor privind stagiul complet de cotizare sau a stagiului minim de cotizare, ori vârsta solicitantului de pensionare sau nedepunerea documentelor de mai sus ori erori în conținutul acestora pot atrage după sine respingerea dosarului de pensionare.