Poți cere înapoi banii plătiți din greșeală?
Poți cere înapoi banii plătiți din greșeală? Plata reprezintă remiterea unei sume de bani sau îndeplinirea oricărei alte prestații care are la bază o obligație. Conform Codului Civil, orice plată presupune existența unei obligații, iar orice sumă plătită fără ca aceasta să fie datorată trebuie restituită.
În baza articolului 1341 din Codul Civil, „cel care plătește fără a datora are dreptul la restituire”. Astfel, în cazul în care s-a efectuat o plată pentru ceva ce nu era datorat, persoana afectată are dreptul de a solicita restituirea sumei de la cel care a primit-o fără drept.
Pentru a iniția o astfel de acțiune, persoana prejudiciată va invoca prevederile referitoare la plata nedatorată, potrivit The Legal Badger.
Prin urmare, plata nedatorată presupune transferul unei sume de bani, din eroare, către o persoană față de care cel care a efectuat plata nu avea nicio obligație și nici intenția de a plăti în locul altcuiva. În cazul plății nedatorate, cel care a efectuat plata dobândește dreptul de a solicita restituirea sumei de bani de la persoana care a primit-o fără să aibă dreptul.
Când nu poți solicita restituirea banilor?
Totuși, persoana care a efectuat plata nu va putea solicita restituirea acesteia dacă creditorul a primit plata cu bună-credință și nu a intentat o acțiune în instanță în termenul prevăzut de lege împotriva persoanei care avea obligația de plată.
Astfel, pentru a recupera suma plătită nedatorat, persoana va trebui să se adreseze debitorului care avea obligația inițială de a plăti, având dreptul de a invoca toate drepturile pe care creditorul inițial le deținea față de debitor. Această imposibilitate este reglementată de dispozițiile articolului 1342 alineatul (1) din Codul Civil, care prevede următoarele:
„Restituirea nu poate fi dispusă atunci când, în urma plății, cel care a primit-o cu bună-credință a lăsat să se împlinească termenul de prescripție ori s-a lipsit, în orice mod, de titlul său de creanță sau a renunțat la garanțiile creanței.”
Persoana care a efectuat plata înainte de îndeplinirea termenului stabilit în contract nu are dreptul la restituire, cu excepția cazului în care plata a fost realizată din eroare. În acest sens, articolul 1343 din Codul civil stipulează că:
„Ceea ce debitorul a plătit înainte de împlinirea termenului suspensiv nu se poate restitui decât atunci când plata s-a făcut prin dol sau violență. De asemenea, este supusă restituirii și plata făcută înainte de îndeplinirea condiției suspensive.”
Având în vedere că termenul este stabilit în favoarea persoanei care trebuie să îndeplinească o obligație, aceasta poate renunța la termen și să efectueze plata înainte de data prevăzută în contract. Totuși, plata făcută înainte ca o condiție specificată în contract să fie îndeplinită, respectiv înainte ca un eveniment să aibă loc într-un anumit termen, este supusă restituirii. Aceasta se datorează faptului că creanța nu exista la momentul efectuării plății, întrucât evenimentul respectiv nu s-a produs.
În situația în care acțiunea prin care cel îndreptățit ar fi putut solicita plata în baza contractului s-a prescris, iar debitorul efectuează plata, cel care a primit banii nu poate considera plata drept nedatorată. Astfel, se va considera că persoana care trebuia să plătească a recunoscut datoria față de creditorul său.