Anunțul momentului pentru cei cu depozite bancare! Profesorul universitar Cristian Păun atrage atenția că „oamenii s-au prins că pierd bani” și mulți au început „să își retragă depozitele”. El mărturisește că, la rândul său, a făcut acest lucru încă din vara acestui an.
Profesorul universitar din cadrul Academiei de Studii Economice, Cristian Păun, vine cu o serie de explicații în ceea ce privește inspecţiile inopinate efectuate de Consiliul Concurenței la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR.
Oamenii au început să își retragă depozitele
„Explicație pentru Chirițoiu de la CC care ar face orice ca să mai prindă un nou mandat din sinecura pe care o stăpânește de ani buni. Și pentru cei care au dat frâu liber imaginației pornind de la acest exercițiu de imaginație populist:
– Dobânda de la economisirile în lei a devenit real negativă mult de tot cu inflația de două cifre din ultimele luni, la final de an 2021 ea ajunsese deja la 8%.
– Oamenii s-au prins că pierd bani și au început să își retragă depozitele. Să le plaseze în altceva. Eu personal am făcut asta prin vară.
– Băncile au încercat să acopere problema lor de lichiditate încercând să atragă noi depozite, având banii blocați în credite, multe mai degrabă pentru consum sau pentru guvern. Slabe șanse, cu dobândă tot mai negativă, oamenii nu sunt chiar proști să piardă bani. Și la ei profitul e motorul acțiunii.
– Băncile s-au confruntat toate cu această problemă de lichiditate în creștere, mai ales în ultimele luni. Au început să gâfâie după lichiditate în piața interbancară. Unde, din motive de lipsă de lichiditate, prețul la licitațiile interbancare a început natural să crească. ROBOR-ul adică. Curând și IRCC. Garantat!”, a declarat Cristian Păun într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Este de neînțeles ce face Consiliul Concurenței
Acesta vorbește și despre indicele ROBOR, spunând că este „greu de înțeles de Consiliul Concurenței și de oameni”. De asemenea, Consiliul Concurenței nu s-a consultat cu BNR și ARB, în opinia lui Cristian Păun și acest aspect „este foarte grav pentru economisirile noastre”.
„Lichiditatea de la Banca Centrală la dobânda de referință este ultima care intervine în schemă și, de regulă, pentru reglaj fin și volume mici. Mai ales acum când tiparnița e cea mai proastă decizie. La volume mari, Banca Centrală pune ochii pe tine și te încorsetează rapid.
Fenomenul continuă, nu s-a oprit!
ROBOR, prin natura sa, este ceva care e greu de înțeles de un Consiliu al Concurenței și de oameni care nu cunosc cum funcționează sistemele bancare moderne. Este mereu rezultatul ÎNȚELEGERII din piață între concurenți care încearcă să rezolve o problemă delicată care, dacă escaladează, poate duce la insolvență și faliment bancar.
Ce face CC azi e de neînțeles. Și ca moment și ca mod de abordare și de comunicare. Eu cred că nu s-au consultat cu cel mai avizat în problemă – Banca Națională a României. Și nici cu Asociația Română a Băncilor, ceea ce este foarte grav pentru economisirile noastre.
Mai bine ar investiga Chirițoiu monopolul statului asupra banilor!”, conchide profesorul universitar.