Armata Rusiei plănuiește să se retragă din Ucraina
Oleh Jdanov, expert militar din Ucraina, susține ferm că în cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse se vorbește deja despre retragerea trupelor ruse din Ucraina.
Potrivit spuselor sale, câțiva soldați ruşi sunt convinși că vor pierde acest război, iar unii dintre ei chiar spun că vor fi învinși de armata ucraineană. Din aceea, Kremlinul pregătește o scindare, însă chiar şi sistemul de propagandă al Rusiei a început să critice „operațiunea specială a armatei ruse în Ucraina”.
„Această contraofensivă (ucraineană) îl face pe Putin să fie foarte nervos, chiar apare o frondă în Statul Major. Și există unii militari care spun cu îndrăzneală că războiul a fost pierdut, că este necesar să se caute modalități de a salva măcar o parte a forțelor armate ruse. Sunt exprimate idei inclusiv de retragere a trupelor”, a declarat expertul militar din Ucraina, afirmând, totodată, că soarta lui Vladimir Putin este clară.
„Până şi mașina de propagandă este împotriva dictatorului sângeros. Este un lucru pozitiv faptul că opiniile sunt împărțite și încep cu adevărat disputele. Chiar şi mașina de propagandă a Federației Ruse trăiește deja o viață independentă şi are chiar mai multă influență asupra politicii interne decât Putin însuși. Și a început să se poziţioneze în direcția opusă, criticând ‘operațiunea militară specială’, sistemul de stat pe care l-au construit, situația din armată și din politică…
Singurul lucru la care nu au ajuns încă este să menţioneze numele lui Putin. În Federația Rusă, au început procese ireversibile, care pot duce la o schimbare în elita politică”, a adăugat Oleh Jdanov, colonel în rezervă.
Rusia a pierdut deja, într-un fel, războiul din Ucraina
La rândul său, Henry Kissinger, fost secretar de stat din SUA și actual profesor la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, susține ferm că Federația Rusă a pierdut deja, într-un fel, războiul în Ucraina.
„Într-un fel, Rusia a pierdut deja războiul, deoarece capacitatea de a amenința Europa cu atacuri convenționale, pe care a avut-o în întreaga perioadă de după cel de-Al Doilea Război Mondial, și ați putea argumenta că încă de pe vremea lui Napoleon, a fost depășită într-un mod demonstrabil. Iar negocierile cu Rusia ar trebui să se concentreze pe întrebarea: ce relație va avea Europa cu o Rusie mai conștientă de limitele sale”, a spus Henry Kissinger.
El a precizat, totodată, că, acum, Rusia și Ucraina trebuie să se reașeze la masa negocierilor, deoarece, într-un mediu nuclear, dialogul este cea mai bună opțiune.
„Un anumit dialog, poate la un nivel neoficial, poate într-un mod exploratoriu, este foarte important”, a reiterat el, adăugând că „în mediul nuclear” un astfel de rezultat este preferabil unei „decizii pe câmpul de luptă”, a explicat el, relatează Press TV.