Surse bine informate susțin că Klaus Iohannis urmează să se retragă din cursa pentru câștigarea șefiei NATO înaintea summit-ului de la Washington.
Se retrage Klaus Iohannis din cursa pentru șefia NATO?
Președintele Klaus Iohannis a decis să se retragă din cursa pentru funcția de secretar general al NATO, după ce nu a reușit să obțină sprijinul necesar din partea țărilor aliate. Favoritul majoritar este olandezul Mark Rutte, susținut de liderii majorității membrilor NATO, inclusiv de SUA.
Decizia lui Klaus Iohannis de a se retrage va fi făcută publică înaintea summit-ului NATO care va avea loc la Washington în perioada 9-11 iulie, conform unor surse citate de Antena 3 CNN.
Această întâlnire a NATO este crucială, deoarece va fi aleasă noua conducere a organizației, în contextul în care mandatul actualului secretar general Jens Stoltenberg expiră în toamna acestui an.
Anunțul că va candida a iritat cercurile internaționale
Când Klaus Iohannis și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de secretar-general al NATO, presa a sugerat că a intrat în cursă de unul singur, fără sprijinul partenerilor strategici. Se vehicula ideea că această potențială candidatură a stârnit nemulțumire în cercurile NATO și printre țările apropiate blocului militar.
Primul semnal al dorinței sale de a ocupa această poziție a fost în iulie 2022, când într-o conferință de presă Klaus Iohannis a indicat că este dispus să ia în considerare o candidatură pentru șefia NATO.
Ulterior, în 21 februarie 2024, România a oficializat propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar-general al NATO, anunț care a surprins pe plan internațional.
Sursele media au raportat că președintele Iohannis nu a avut consultări preliminare cu statele aliate înainte de a-și depune candidatura. Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis a decis să intre în cursă de unul singur, fără sprijin din partea SUA, Marii Britanii, Franței sau Germaniei, deși consensul acestor state este esențial pentru numirea unui secretar-general NATO.
Anunțul lui Klaus Iohannis a provocat „iritare” în rândul statelor membre NATO, conform unor surse diplomatice citate de G4Media. Această iritare a fost evidentă când, în ziua următoare, pe 22 februarie 2024, un oficial SUA a declarat pentru Reuters și alte surse occidentale că „președintele Biden susține ferm candidatura premierului Rutte pentru funcția de secretar-general al NATO”. Au urmat oficiali din Marea Britanie, Germania și Franța – toți anunțând public că îl susțin pe Mark Rutte.