Într-o decizie istorică, instanțele din Sofia au decis ca un operator de pariuri online să returneze unui jucător sumele pierdute din cauza dependenței de jocuri de noroc. Această victorie juridică reprezintă un moment semnificativ pentru legislația din Bulgaria și ar putea deveni un exemplu important în prevenirea și tratamentul dependenței de jocuri de noroc.
Pariuri și lege: Un caz care ar putea salva vieți
În Bulgaria, un tânăr de 36 de ani, Lazar, a reușit să câștige un proces în fața unui operator de pariuri online, reușind să recupereze mii de euro pe care îi pierduse într-o perioadă de dependență.
Lazar, care este informatician, a pornit acest proces anul trecut, în octombrie, și a obținut câștig de cauză în primă instanță. Avocata acestuia consideră că este vorba de o „decizie fără precedent”, ce ar putea influența multe vieți.
Lazar a explicat că, la început, nu avea mari speranțe de succes în fața unei părți adverse mult mai puternice.
„Aveam puţine speranţe în faţa unei părţi adverse mult mai puternice”, a spus el.
Cu toate acestea, victorie lui l-a făcut să se simtă „ușurat și bucuros,” deși firma de pariuri a făcut recurs.
Lazar speră ca prin acest succes să aducă un mesaj important pentru persoanele care se confruntă cu dependența de jocuri de noroc, un fenomen adesea privit doar ca o problemă de voință.
„Este considerată o lipsă de voinţă, nu o chestiune de sănătate publică”, spune bulgarul.
Dependența de jocuri de noroc în Bulgaria
Un sondaj publicat de Institutul MarketLinks în primăvara anului trecut a arătat că aproximativ un bulgar din zece participă la jocuri de noroc, cu excepția loteriilor, potrivit Antena 3.
În ciuda faptului că Bulgaria este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, industria jocurilor de noroc prosperă. Loteria de stat, care datează din anii `50, și numeroasele cazinouri din hoteluri de lux reprezintă un sector economic semnificativ, dar care a fost criticat din cauza impactului său asupra sănătății publice.
În prezent, sectorul jocurilor de noroc din Bulgaria valorează miliarde de euro, dar sumele exacte nu sunt accesibile publicului din cauza lipsei de transparență a acestuia, conform cercetătorului Tihomir Bezlov.
De asemenea, publicitatea agresivă pentru câștiguri mari este omniprezentă în Sofia, ceea ce adâncește problema dependenței.
Măsuri pentru prevenirea dependenței de jocuri de noroc
În ciuda reglementărilor recente, guvernul bulgar încearcă să combată dependența prin înființarea unei liste speciale cu persoane interzise pe site-urile de pariuri și în sălile de jocuri.
Până acum, 41.000 de bulgari s-au auto-etichetat ca fiind dependenți și au cerut să fie incluși pe această listă. Lazar face parte dintre aceștia, iar povestea sa este una a unei căderi și a unei tentative de revenire.
„Mi-am părăsit locul de muncă, întrucât asta (activitatea de parior – n.red.) îmi aducea mai mulţi bani decât salariul meu”, își amintește Lazar despre primele zile ale dependenței sale.
Cu toate acestea, norocul i-a întors spatele după câțiva ani, iar Lazar a ajuns să ia credite pentru a-și susține obiceiul de a paria.
Chiar și după ce a fost înscris pe lista celor interziși, el a reușit să piardă o sumă considerabilă pe platformele online, echivalentul a 10.000 de euro.
Relaxarea reglementărilor și efectele asupra dependentului
Recent, regulile privind radierea din lista persoanelor interzise au fost relaxate, iar Lazar, alături de alți 8.000 de bulgari, a avut posibilitatea de a-și șterge numele din această listă după doar 30 de zile.
Cu toate acestea, el consideră că această perioadă este insuficientă pentru a controla impulsul de a paria și că măsurile actuale nu sunt suficiente pentru a preveni recidiva. „30 de zile sunt insuficiente,” afirmă el, referindu-se la timpul prea scurt pentru a rezolva o problemă complexă precum dependența de jocuri de noroc.
Angel Iribozov, președintele Asociației Industriei Jocurilor de Noroc, consideră că măsurile de prevenție adoptate până acum sunt eficiente, dar insuficiente.
„Aceasta este una dintre cele mai eficace măsuri de prevenţie”, spune el, subliniind totodată importanța campaniilor de sensibilizare și a serviciilor de asistență telefonică pentru persoanele afectate de această problemă.