Se revoltă avocaţii din România! Conflict la scenă deschisă cu DNA

Uniunea Naţională a Barourilor din România lansează un atac dur la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în urma unui comunicat al DNA, venit în contextul procedurilor ce vor duce la desfiinţarea SIIJ.

Revoltă a avocaţilor la adresa DNA!

DNA “aruncă o umbră nefastă asupra credibilității justiției în societate”

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a reacţionat imediat după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a insultat barourile, instanţele şi parchetele din România, afirmând că toţi membrii acestor instituţii, respectiv avocaţi, judecători şi procurori, ar putea deveni suspecţi ai DNA.

UNBR, prin vocea preşedintelui său, avocatul Traian Briciu, a solicitat imediat DNA să-şi revizuiască limbajul în ceea ce priveşte avocaţii din România.

Instituţia somează parchetul anticorupţie sa respecte „demnitatea şi imaginea profesiei de avocat”, precum şi „principiile funcţionării statului de drept şi ale unei societăţi democratice”, scrie luju.ro.

Comunicatul integral al UNBR

“UNBR solicită DNA să respecte demnitatea și imaginea profesiei de avocat

Fără a intra, prin prezenta comunicare, în fondul dezbaterii privind justificarea existenței sau desființarea SIIJ, UNBR atrage atenția asupra unor exprimări inadecvate comunicării publice folosite în comunicatul DNA din 15 februarie 2022, care sunt de natură a aduce un stigmat negativ asupra profesiei de avocat și nu numai.

În comunicatul citat, DNA critică unul dintre criteriile de selecție a procurorilor, prevăzute în proiectul de desființare a SIIJ, respectiv aprecierea conduitei ireproșabile a acestora prin consultarea opiniei formulate de parchetele, instanțele de judecată și barourile din raza teritorială în care candidatul a funcționat. DNA susține că ‘este solicitată tocmai opinia persoanelor care, potențial, ar putea fi subiect al anchetelor acestor procurori, ceea ce este foarte îngrijorător’.

În primul rând, se face confuzie între instituțiile care reprezintă avocații, judecătorii și procurorii (respectiv barourile, instanțele de judecată și parchetele) și persoanele din cadrul acestora, care ar putea fi anchetate. O opinie oficială și instituțională nu echivalează cu cea a unor persoane din profesiile respective, care ar putea fi, prin ipoteză, subiecți ai unor anchete penale.

În al doilea rând, a-i considera, ab initio, pe membrii acestor profesii – avocați, judecători sau procurori – chiar și în contextul expunerii de către aceștia a opiniei privind conduita profesională, drept potențiali suspecți, care ar putea fi anchetați de DNA, aruncă o umbră nefastă asupra credibilității justiției în societate, ceea ce este vădit contrar scopului urmărit de Uniunea Europeană.

Astfel de comunicări la adresa unor organizații profesionale sau a membrilor unor profesii pot da naștere unor generalizări care pot afecta profund nu numai demnitatea unor profesii juridice, cât și imaginea justiției în societate.

UNBR apreciază că prin comunicatul menționat, DNA aduce atingere imaginii și demnității profesiei de avocat și solicită DNA respectarea principiilor funcționarii statului de drept și ale unei societăți democratice în elaborarea opiniilor exprimate public.”