S-a încheiat pandemia în România?! Raed Arafat: Fiți siguri că nu

Duminică, 27 februarie, Raed Arafat a explicat că doar pentru că acum se vorbește despre războiul din Ucraina, nu înseamnă că epidemia de coronavirus s-a încheiat sau că restricțiile împotriva COVID-19 au fost anulate complet.

„Fiţi sigură că nu”, a răspuns Raed Arafat când a fost întrebat dacă s-a terminat pandemia în România. De asemenea, acesta a adăugat că trebuie să respectăm toate măsurile sanitare, exact ca-nainte.

„Norocul nostru este că erau cifrele în scădere, dar tot sunt câteva mii cazuri pe zi, tot trebuie să ne protejăm. Această chestiune că pandemia s-a oprit din cauza războiului, în niciun caz.

Faptul că atenţia este mai mare pe criza umanitară şi pe situaţia care este în Ucraina la acest moment este foarte de înţeles pe plan mondial, dar vedem în continuare că măsurile trebuie respectate şi va trebui să le respectăm mai departe”, a declarat Raed Arafat.

Reamintim că, recent, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit, într-un interviu acordat la emisiunea Insider Politic de la Prima TV despre evoluția pandemiei de COVID în România.

Kelemen Hunor, despre anularea restricțiilor sanitare

Întrebat dacă susține ridicarea restricților, acesta a răspuns afirmativ. Pe de altă parte, liderul UDMR susține că pentru a fi ridicate restricțiile, situația epidemiologică trebuie să permită acest lucru. El a prezentat situația cazurilor de la ATI, dar și numărului de infectări, adăugând că starea de alertă ar trebui prelungită cel puțin încă o lună de zile.

„Categoric trebuie să mergem spre a ridica restricţiile şi trebuie să mergem spre a responsabiliza pe fiecare om, pe fiecare cetăţean când e vorba de sănătatea lui şi de sănătatea publică. Acum avem încă peste 10.000 de cazuri pe zi, dar sper că suntem noi pe faza de descreştere şi avem jur de 1.000 de pacienţi la ATI, asta este mai îngrijorător, dar sper că în martie, spre sfârşitul lui martie, putem spune că şi starea de alertă se apropie de final, dar până atunci sigur din restricţii vom mai elimina”, a explicat Kelemen Hunor.

Acesta a mai fost întrebat ce tip restricții ar putea fi eliminate. În acest sens, liderul UDMR a făcut referire la purtarea măștilor în aer liber. „Purtarea măştii în aer liber, când se ia o decizie sigur nu vreau să anticipez eu, dar discuţiile din coaliţie cu specialiştii ne duc către o astfel de soluţie”, a adăugat el.

Când vom scăpa de starea de alertă? Kelemen Hunor a spus tot

Întrebat dacă starea de alertă va fi prelungită, Kelemen Hunor a spus că cel puțin o lună de zile ar mai fi nevoie de ea. Totodată, el a explicat că pentru a renunța la starea de alertă este nevoie de modificarea multor acte normative.

„Cel puţin o lună de zile eu zic că da şi trebuie să pregătim ieşirea din starea de alertă fiindcă sunt o grămadă de acte normative care trebuie modificate şi trebuie să vedem ce facem cu personalul sanitar, care a fost delegat şi care în timpul pandemiei a fost dislocat, alocat, eu cred că trebuie să rămână acolo”, a adăugat acesta. El a subliniat că, deși starea de alertă va fi la un moment dat ridicată, virusul va continua să existe printre noi.