Președintele PSD și prim-ministrul Marcel Ciolacu a dezvăluit, într-o emisiune televizată luni seară, care sunt principalele momente de succes și eșec în mandatul său. Potrivit declarațiilor sale, cel mai mare succes este considerat intrarea, chiar dacă nu cu ambele picioare, în Spațiul Schengen.

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a spus și care este cel mai mare eșec al său ca prim-ministru. Acesta constă în incapacitatea de a avea suficient timp pentru a discuta atât cu patronatele, cât și cu sindicatele, în vederea prevenției unor evenimente precum protestele recente cu transportatorii și agricultorii.

”Cel mai mare succes este intrarea, nu cu ambele picioare, dar cu dreptul în Spaţiul Shengen. Cel mai mare eşec, că nu am reuşit să am suficient timp să mă văd atât cu patronatele, cât şi cu sindicatele, să preîntâmpinăm astfel de lucruri cum s-au întâmplat acum, cu transportatorii şi cu agricultorii”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni seara, la Antena 3.

Marcel Ciolacu explică cum se puteau evita protestele

În cadrul emisiunii, premierul a subliniat de mai multe ori că protestele recente ar fi putut fi evitate. Acest lucru ar fi fost posibil prin dialog între cei nemulțumiți și autorități. El a menționat că ieșirea în stradă a devenit o soluție atunci când Guvernul nu a fost perceput ca fiind transparent în acțiunile sale.

Marcel Ciolacu a vorbit afirmă că nici o formațiune politică nu va reuși să obțină o majoritate suficientă pentru a forma singură guvernul în urma alegerilor din acest an.

El subliniază că nu este neapărat necesar ca coaliția de guvernare să fie formată între PSD și PNL. În opinia sa, românii vor decide cum va arăta aceasta.

Românii decid dacă va continua alianța PSD-PNL

Ciolacu consideră că este esențială existența unei stabilități politice. El a evidențiat importanța acestei stabilități. Conform premierului, niciun partid nu va atinge pragul de 50%, care să permită formarea unui guvern individual. Din acest punct de vedere, el a spus că ar dori să vadă forțe democratice la conducerea României.

„Nu spun neapărat că trebuie să fie între PSD şi PNL, românii decid care va fi viitoarea coaliţie de guvernare. Nu va avea niciun partid peste 50%, să spună că va guverna singur, asta e o certitudine.

Mi-aş dori să fie forţe democratice care să conducă România. Sunt ferm convins că şi de această dată vom face faţă provocărilor”, a afirmat liderul PSD.

nicolae ciuca marcel ciolacu
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Cel mai mare risc pentru România în acest an

El a fost întrebat despre cel mai mare risc pentru România în acest an. În acest sens, Marcel Ciolacu identifică pericolul de a nu menține echilibrul și de a se aventura în decizii riscante.

Liderul PSD a vorbit și de posibilitatea unei alianțe între PSD, PNL și, eventual, alte formațiuni. Marcel Ciolacu indică că o astfel de discuție ar avea loc după alegeri.

El admite că este dificil să se ajungă la o alianță și liste comune în acest moment. Cu toate acestea, precizează că după alegeri, dacă așa decid românii, există posibilitatea de a reface această coaliție.

„Foarte greu să mai avem o alianţă şi liste comune în acest moment, dar e posibil ca după alegeri, dacă aşa hotărăsc românii, să putem să refacem această coaliţie”, a completat Ciolacu.

Evaluarea făcută de premier în ceea ce îi privește pe cei mai importanți lideri

Premierul a fost rugat să ofere o evaluare a unor figuri politice proeminente din actualitate.

Referitor la Nicolae Ciucă, l-a caracterizat ca pe ”un om de cuvânt, un om respectabil, un român”. În ceea ce privește liderul AUR, George Simion, Ciolacu consideră că acesta este „un aventurier” și nu un om în care poți să îți pui baza.

Despre președintele USR, Cătălin Drulă, a menționat că ar fi putut realiza mai mult. În privința Dianei Șoșoacă, nu a oferit o caracterizare. El a subliniat, însă, legătura ei evidentă cu Federația Rusă. Nicolae Ciucă a adăugat că nu poate avea un dialog, având în vedere răul provocat de Rusia poporului român și României.

Referitor la Kelemen Hunor, liderul UDMR, Ciolacu l-a catalogat drept „un om de cuvânt și un bun politician”. Acesta a menționat o relație instituțională corectă cu Klaus Iohannis.

În privința lui Mircea Geoană, Ciolacu a susținut că, în calitate de politician, trebuie să înveți din trecut. Doar așa poți ști mai bine cum să-ți construiești viitorul.

În final, despre președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Ciolacu a spus că este „o femeie războinică, cu provocări multiple”. A mai spus și că este „o femeie încercată”. El și-a exprimat admirația față de ea, chiar dacă există opinii diferite privind anumite chestiuni.