"Europa se confruntă cu un risc: acela de a fi dezmembrată de lepra naţionalistă şi de a fi busculată de puterile externe. Deci, de a-şi pierde suveranitatea." Sunt cuvintele unuia dintre cei mai puternici oameni din Europa.
Emmanuel Macron se declară „frapat”, într-un interviu acordat Ouest-France publicat miercuri, de asemănarea între situaţia actuală din Europa şi cea din anii 1930 şi face apel la „luciditate” şi la „rezistenţă”, relatează AFP.
„Sunt frapat de asemănarea între acest moment pe care îl trăim şi cel dintre cele două războaie”, a spus şeful statului francez în marja unei vizite la o expoziţie consacrate lui Georges Clemenceau, şef al guvernului francez la începutul secolului al XX-lea.
„Într-o Europă care este divizată de temeri, replierea naţionalistă, consecinţele crizei economice, se vede reapărând aproape metodic tot ce a dat ritm vieţii Europei după Primul Război Mondial şi până la criza din 1929”, a spus Macron într-un interviu publicat pe site-ul ziarului.
„Trebuie să ne gândim, să fim lucizi, să ştim să rezistăm (…) ducând mai departe vigoarea democratică şi republicană”, a subliniat el.
Şeful statului francez se pregăteşte să celebreze centenarul sfârşitului Primului Război Mondial, vizitând locurile bătăliilor din nordul şi estul Franţei pe durata unei săptămâni începând de duminică, înainte de o mare ceremonie care comemorează armistiţiul de la 11 noiembrie 1918 la Arcul de Triumf din Paris, în prezenţa a circa o sută de şefi de stat şi de guvern din lumea întreagă.
Astăzi, „Europa se confruntă cu un risc: acela de a fi dezmembrată de lepra naţionalistă şi de a fi busculată de puterile externe. Deci, de a-şi pierde suveranitatea. Adică să aibă o securitate care depinde de alegerile americane şi de schimbările lor, de a avea o Chină din ce în ce mai prezentă în infrastructurile esenţiale, o Rusie care uneori este tentată de manipulare, mari interese financiare şi pieţe care depăşesc uneori locul pe care statele şi-l post asuma”, a mai afirmat Macron.AGERPRES