Presa greacă: Europa se va împărți în două. Mutarea Turciei care a schimbat echilibrele

Războiul care a fost declanşat pe 24 februarie, în urma ordinului preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, continuă. La fel şi ajutorul Occidentului, şi în primul rând al SUA, acordat Ucrainei, iar Europa, dependentă de gazul natural rusesc, se pregăteşte pentru o iarnă geroasă.

Într-o perioadă în care numeroase ţări europene discută despre măsurile urgente ce trebuie adoptate, liderul rus a făcut o propunere Turciei, propunere care a atras atenţia.

Putin, care a susţinut că Rusia ar dori să vândă gaze naturale Europei prin intermediul Turciei, a afirmat că „În Turcia se poate crea un hub de gaze pentru Europa.”

În timp ce ecourile propunerii lui Putin continuă, în presa rusă a fost publicată o analiză interesantă despre Turcia. În analiza apărută în presa din Rusia se relatează că în cazul în care acest proiect va fi transpus în practică, atunci piaţa energetică a Uniunii Europene se va schimba radical, scrie Hurriyet.

Va oferi un avantaj semnificativ Turciei

În analiză se subliniază că în cazul în care acest proiect se va realiza, şi Turciei i se va oferi un avantaj semnificativ. Analiza din presa rusă a devenit subiectul zilei în presa greacă. În ştirea publicată de IN.gr se spune: „Se aşteptă ca Turcia să schimbe harta energetică a Europei.”

Iar în ştirea în care se menţionează că acest proiect ar putea schimba echilibrele în Europa se arată:

„Toate ţările ale căror economii se bazează pe importul de gaz rusesc, în primul rând Germania, vor înregistra pierderi. Iar Turcia, Europa de sud-est şi Balcanii vor obţine un adevărat avantaj concurenţial cu gazul natural ieftin venit din Rusia.”

Presa rusă comentează astfel acest scenariu: „Rusia şi Turcia vor împărţi Europa în două”, iar presa greacă scoate în evidenţă această supoziţie.

După propunerea lui Putin, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, a declarat: „Pentru acest proiect, bineînţeles că Turcia este considerat cel mai important loc. Eu şi domnul Putin am dat instrucţiuni ca Ministerul Energiei şi Resurselor Naturale din Turcia şi partea rusă să înceapă să lucreze împreună. Unde va fi locul cel mai potrivit pentru acest centru de distribuţie, acolo se va înfiinţa.”

În luna aprilie, compania de stat Gazprom a anunţat că va sista livrările către GasTerra pentru că a refuzat să plătească în ruble gazul importat. Iar GasTerra a anunţat Gazprom că nu îşi va achita obligaţiile de plată pentru gazele naturale importate. Anterior, Gazprom sistase şi livrările către Finlanda pentru că refuzase să plătească în ruble importurile de gaze naturale.

Ce ţări mai sunt pe listă

Lista „ţărilor neprietene” stabilite printr-un decret al lui Putin, a devenit oficială săptămânile trecute.

Pe lista publicată de guvernul rus se regăsesc SUA şi toate ţările membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albabia, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marono, Macedonia de Nord, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Tayvan se află pe această listă.