Potrivit lui Bugajwski, fundamentele statului rusesc, precum și armata sa, sunt mult mai fragile decât încearcă propaganda Moscovei să-și convingă cetățenii.

Declinul economic, un regim personalist fără linii de succesiune și o înfrângere militară care se profilează din ce în ce mai mult în Ucraina vor declanșa conflicte în interiorul elitei și între centru și numeroasele republici și regiuni ale Rusiei, afirmă analistul politic, potrivit ziarului Kyiv Post.

Asistăm deja la semne ale unor conflicte între diferite instituții ale puterii, morți misterioase ale unor oligarhi și epurări frecvente ale celor din conducerea militară, spune analistul american, expert la Jamestown Foundation din Washington.

Ruptura se va accelera după ce Putin va fi înlăturat de la putere

”Conducerea lui Putin va slăbi semnificativ odată cu pierderile teritoriale din Ucraina, pe care Kremlinul nu le poate ascunde, și cu prăbușirea bruscă a condițiilor economice și a serviciilor guvernamentale, așa cum se prognozează pentru anul viitor”, adaugă el. În opinia sa,

Ruptura se va accelera după ce Putin va fi înlăturat de la putere și pe măsură ce luptele interne pentru putere se vor intensifica, iar unii lideri regionali vor vedea în asta o mare oportunitate de a forma noi state, așa cum s-a întâmplat după prăbușirea URSS.

Ce va însemna ”dispariția Rusiei”

Rugat să explice exact ce înțelege prin dispariția Rusiei,  Janusz Bugajski a precizat: ”Primele care își vor declara suveranitatea și independența vor fi regiunile non-ruse, mai omogene din punct de vedere etnic, regiunile care nu vor ca Moscova să le exploateze resursele și bugetele, precum și republicile și regiunile care au o graniță terestră sau maritimă cu statele vecine, cu populațiile înrudite”. El susține că Moscova va încerca să păstreze regiunile producătoare de energie și materii prime în cadrul statului existent, dar unii protagoniști politici le vor considera o bază valoroasă pentru înființarea unor state independente.

Procesul de înlocuire a lui Putin nu va fi pașnic

”De asemenea, nu trebuie să presupunem că procesul de înlocuire a lui Putin va fi pașnic sau rapid sau că va apărea un singur lider acceptabil pentru toate organele politice și de securitate. Acest lucru va slăbi capacitatea centrului de a-și impune conducerea în toată țara”, crede el.

Cât despre posibilitatea ca armata rusă să încerce să reprime orice revoltă locală sau anumite mișcări pentru independență, expertul american susține că, ”după pierderile militare din Ucraina, Moscova va deveni din ce în ce mai dependentă de forțele de poliție pentru a calma tulburările și a încerca să înlăture orice guvern alternativ”.

Trei tipuri de conflicte armate

În opinia sa sunt posibile trei tipuri de conflicte armate – între Moscova și acele republici/ regiuni pe care Kremlinul este hotărât să le mențină sub controlul său, între unele republici și regiuni asupra teritoriilor și resurselor disputate și în cadrul unor republici multietnice.

”Există riscul iredentismului chinez, care a dus la conflicte cu Moscova și cu unele mișcări regionale. Există o probabilitate tot mai mare ca Beijingul să invadeze regiunile slab populate ale Rusiei, pe fondul disparității dintre provinciile vecine chineze și ruse”, afirmă el.

Lumea post-Rusia va fi o provocare

Janusz Bugajski  susține că în acel moment, prioritățile Occidentului vor fi securitatea regională, în special în zonele volatile precum estul Europei și Caucazul.

”Cea mai eficientă modalitate de a limita amenințările și de a minimaliza conflictele va fi să se angajeze cu statele emergente și să se ofere să medieze între noile guverne și Moscova”, declară el. ”Lumea post-Rusia va fi o provocare pentru următoarea generație, așa cum lumea post-comunism a fost o provocare pentru generația anterioară”, adaugă Janusz Bugajski.