Este a 218-a zi de război în Ucraina. Scurgerile de gaze care afectează gazoductele Nord Stream 1 și 2 devin o intrigă internațională. Guvernul danez ridică nivelul de alertă, guvernul german consideră că este posibil ca gazoductele să fi fost avariate de atacuri.

Europa promite un răspuns puternic şi unit

Cea mai plauzibilă pistă este cea a unui atac comis de scafandrii marinei sau cu un submarin. Institutul Seismologic suedez raportează că au fost înregistrate două explozii subacvatice, „cel mai probabil din cauza detonărilor”.

Și, deși niciuna dintre conducte nu furnizează în prezent gaz în Europa, incidentele ridică probleme de siguranță.

„Toate informațiile disponibile indică faptul că scurgerile” din conductele Nord Stream 1 și 2 „sunt rezultatul unui act deliberat”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, într-un comunicat.

„Vom sprijini orice investigație menită să obținem o claritate deplină asupra a ceea ce s-a întâmplat și de ce, și vom adopta măsuri suplimentare pentru a ne crește rezistența în securitatea energetică”.

Borrell a adăugat, apoi: „Orice întrerupere deliberată a infrastructurilor energetice europene este complet inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns puternic și unit”, potrivit La Stampa.

Patru regiuni din Ucraina ar putea fi anexate la Federaţia Rusă săptămâna viitoare

Consiliul Federației Ruse, Camera Superioară a Parlamentului de la Moscova, ar putea vota pe 4 octombrie anexarea regiunilor ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporijjia, dacă rezultatul referendumurilor organizate de autoritățile pro-ruse și nerecunoscute de comunitatea internațională va fi favorabil.

Potrivit primelor date publicate de pro-ruși, peste 95% dintre alegători au votat în favoarea anexării la Moscova.

Poziția Berlinului față de teritoriile ucrainene ocupate, unde autoritățile pro-ruse au convocat un referendum pentru aderarea la Moscova, nu se schimbă, a clarificat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu acordat „Neue Osnabrücker Zeitung”.

„Nu vom accepta rezultatul acestor referendumuri farsă și sprijinul nostru pentru Ucraina va continua neschimbat”, a spus Scholz, referindu-se la votul din patru regiuni ale Ucrainei aflate sub ocupație rusă, Herson, Donețk, Lugansk și Zaporijjia.

Între timp, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că „rezultatul referendumului este clar, bine ați revenit în Rusia”.