Dar, subliniază JP, în esență, Armenia este ostaticul geopolitic al Rusiei. Moscova ar putea forța Armenia să recunoască regiunile din sud-estul Ucrainei, Donețk și Lugansk ca teritorii independente sau controlate de ruși. Moscova ar putea încerca, de asemenea, să aducă Armenia într-o axă cu Belarus.
Pe 24 februarie, Vladimir Putin a lansat o campanie de invazie militară pentru a distruge Ucraina. Invazia, însă, nu a decurs conform planului. Rusia nu a reușit să cucerească niciun oraș ucrainean important din punct de vedere strategic, iar armata rusă a suferit pierderi materiale grele.
Armenia, aliat militar-politic tradițional al Rusiei, se află în fruntea listei
Dar, în acest moment, Ucraina nu e singura țară care caută aliați în timp ce se pregătește pentru cea mai dură fază a războiului. O face și Moscova. Iar Armenia, aliat militar-politic tradițional al Rusiei, se află în fruntea acestei liste. Armenia este, de fapt, singurul aliat al Rusiei în Caucazul de Sud. Țara găzduiește două baze militare rusești și peste 3.000 de trupe rusești care se opun flancului estic al NATO.
Arhitectura de securitate a fost proiectată de Moscova, iar ofițerii militari armeni sunt instruiți în academiile din Rusia, fiind vorba de o politică post-sovietică devenită normă. În esență, Armenia este ostaticul geopolitic al Rusiei. În februarie, Armenia s-a abținut de la votul unei rezoluții de securitate a ONU care solicita retragerea imediată a Rusiei din Ucraina. Câteva zile mai târziu, când Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut o dezbatere urgentă asupra războiului, Armenia s-a abținut din nou.
Sprijinul politic al Erevanului pentru Rusia pe scena internațională nu e o noutate. Când Rusia a invadat estul Ucrainei în 2014, Armenia și-a clarificat alinierea geopolitică și a refuzat să coopereze cu UE. Se pare că președintele armean de la acea vreme, Serzh Sargsian a fost primul lider care a felicitat Kremlinul pentru anexarea Crimeii. Ca Siria și Iranul, Armenia a votat împotriva rezoluțiilor ONU de condamnare a agresiunii ruse în Ucraina. Erevanul a stabilit chiar legături comerciale cu Crimeea anexată, încălcând legile ucrainene.
Războiul din Ucraina va accelera apariția unei lumi post-unipolare
Având în vedere că Rusia ar putea fi tot mai afectată în urma invaziei din Ucraina, Armenia s-ar putea confrunta cu presiuni mai mari pentru a se apropia de Occident. Din punct de vedere politic, Erevanul s-a confruntat deja cu presiuni din partea Moscovei, miniștrii de externe ai ambelor țări purtând discuții, la începutul lunii martie, despre coordonarea abordărilor în spațiul internațional.
Benyamin Poghosyan, șeful Centrului de Studii Politice și Economice Strategice din Erevan, crede că războiul din Ucraina va accelera apariția unei lumi post-unipolare. Mai puțin clar în acest moment este cum va arăta acea lume.
„Dacă nu va exista o schimbare de regim în Rusia, Războiul Rece pe termen lung va începe între Rusia și Occident, cu linii de demarcație clare”, susține Poghosyan. „În acest scenariu, Armenia, ca parte a zonei de influență a Rusiei, se va afla de cealaltă parte a baricadei, ceea ce cu siguranță va avea un impact negativ asupra relațiilor Erevanului cu instituțiile euro-atlantice”.
Armenia are un precedent: nu a întrerupt legăturile nici cu Iranul
Armenia nu are un acord de liber schimb cu UE, dar rămâne înrădăcinată în ecosistemul rus, fiind membră a Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU). Armenia ar putea contribui astfel la repunerea pe picioare a sectoarelor rusești de mare importante, care suferă de pe urma sancțiunilor occidentale. Zeci de companii rusești, majoritatea firme de IT, s-au mutat deja la Erevan.
Ministerul Economiei din Armenia a publicat chiar un ghid pentru întreprinderile rusești care doresc să se mute, explicând totul, de la modul de înregistrare a unei afaceri la închirierea unui apartament. Există un precedent pentru acest lucru, deoarece relația Erevanului cu Rusia seamănă cu cooperarea Armeniei cu Iranul.
În ciuda sancțiunilor americane din 2014, Erevanul nu a redus comerțul cu Teheranul.
SUA au declarat recent că se află în contact cu oficialii armeni pentru a se asigura că Erevanul nu ajută Rusia să evite sancțiunile.
Privind în perspectivă, invazia Ucrainei pare să modifice echilibrul regional al puterii. O rezistență acerbă ucraineană plus un șir lung de gafe ale Rusiei au dus Moscova pe marginea prăpastiei. O Rusie slăbită va crește aproape sigur riscurile pentru arhitectura de securitate a Armeniei. Cu 90% din armele Armeniei provenind din Rusia și cu securitatea țării dictată de Moscova, în special în enclava Nagorno-Karabah, opțiunile Armeniei sunt limitate.