Protest al sindicaliștilor din Energie împotriva noii legi a pensiilor
Astăzi, 20 noiembrie 2024, începând cu ora 11:00, sindicaliștii din Energie au protestat în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, nemulțumiți de noua lege a pensiilor care a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024.
Federația Sindicatelor Energetica, afiliată Blocului Național Sindical, atrage atenția asupra faptului că noile reglementări pun în pericol lucrătorii din domeniul nuclear integrat, în special pe cei care activează în fabricile Feldioara și Mioveni, implicate în procesul de producție a combustibilului nuclear și a pulberii de dioxid de uraniu.
Care sunt nemulțumirile greviștilor?
Sindicaliștii reclamă faptul că noua lege impune un stagiu de cotizare mai mare și stabilește un prag de vârstă minimă de 45 de ani pentru pensionare, afectând direct angajații din zonele cu expunere la radiații.
Modificările recente măresc cu până la 10 ani vechimea necesară pentru ca aceștia să beneficieze de recunoașterea condițiilor de muncă periculoase, extinzând astfel termenul de vechime în zonele de radiații la 22 de ani pentru Zona I și 25 de ani pentru Zona II.
Deși actuala lege a pensiilor a adus modificări privind stagiul de cotizare, nu mai recunoaște aceleași drepturi pentru lucrătorii care au activat în condiții speciale și deosebite înainte de 1 septembrie 2024. Aceste schimbări ar conduce la diferențe semnificative în cuantumul pensiilor pentru acești angajați, comparativ cu pensionările anterioare, ceea ce ar crea un tratament discriminatoriu și inechitabil.
Cerințele greviștilor
Federația Sindicatelor Energetica cere menținerea vechilor reglementări privind stagiul de cotizare și condițiile de pensionare pentru lucrătorii din zonele de expunere la radiații, reglementate anterior în legislația românească. Actuala lege a pensiilor nu doar că creează discriminări, dar pune în pericol securitatea și drepturile lucrătorilor care au muncit în condiții extreme.
Sindicaliștii invită toți angajații din energie și din domeniul nuclear să se alăture protestului, în speranța schimbării reglementărilor și asigurării unor drepturi echitabile pentru toți cei care au lucrat în condiții periculoase.
„Actuala lege a pensiilor a adăugat nu mai putin de 7 ani pentru zona I de radiatii si 10 ani pentru zona II pentru ca aceşti lucrători să poată beneficia de dreptul la recunoaşterea condiţiilor nocive de muncă (ducând vechimea în zonele de readiaţii la 22 ani în zona I si 25 de ani în zona II). În plus, ca o condiţie suplimentară, legea a stabilit un prag minim de vârstă, indiferent de îndeplinirea condiţiei de vechime, pentru a putea beneficia de dreptul la pensie.
Actuala lege a pensiilor nu mai recunoaşte stagiile complete de cotizare de care au beneficiat toţi cei pensionaţi anterior datei de 1 septembrie 2024, ducând la discriminări, inechităţi şi diferenţe majore la cuantumul pensiei pentru lucrătorii care au lucrat în condiţii similare (aceeaşi vechime şi aceleaşi condiţii de muncă).
Federaţia Sindicatelor Energetica îi aşteaptă în faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pe toţi cei nemulţumiţi de noua lege a pensiilor! Împreună facem schimbarea!”, au transmis reprezentanții Federaţiei Sindicatelor Energetica.