Când va trece Bulgaria la moneda unică europeană Euro

Bulgaria va îndeplini cerințele necesare pentru aderarea la zona euro până în ianuarie, iar decizia finală va fi lăsată în seama politicienilor bulgari, a afirmat Dimitar Radev, guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB).

Conform datelor Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), inflația va scădea până în ianuarie la un nivel care va permite adoptarea monedei Euro, deschizând astfel posibilitatea ca Bulgaria să adopte euro, cel mai devreme la 1 ianuarie 2026.

„Politicienii trebuie să se asigure că vom obține decizia finală a Consiliului European în 2025. Data specifică pentru adoptarea monedei Euro urmează de obicei la șase luni după o astfel de decizie”, a spus Radev.

euro bancnote bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Deși infrastructura tehnică necesară pentru aderarea la zona euro este deja pregătită, Radev a atras atenția că fereastra de oportunitate ar putea să se închidă.

„Sistemele de plăți, de informații, contabile și statistice ale Bulgariei sunt pe deplin pregătite pentru operațiunile din zona euro. De asemenea, suntem pregătiți pentru procesul de schimb valutar.

Tipărim bancnote Euro de patru ani și acum producem loturi de testare a monedelor euro bulgărești”, a spus guvernatorul BNB.

Inflația este gestionată eficient, însă se anticipează provocări la nivel bugetar.

Bulgaria a reușit să țină inflația sub control

Bulgaria a reușit să controleze inflația, însă deficitul bugetar reprezintă o provocare semnificativă. Ministerul Finanțelor a raportat un deficit bugetar de 9 miliarde de euro începând din luna august, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din PIB, potrivit Euractiv.

euro bulgaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Acest deficit provine din creșterea cheltuielilor cu pensiile, salariile militarilor și polițiștilor și alte obligații bugetare. Guvernul interimar s-a angajat să adopte un buget echilibrat, cu un deficit de 3%, ceea ce ar implica majorarea semnificativă a veniturilor.

Printre măsurile propuse se numără un impozit excepțional unic pe profiturile bancare, accize mai mari pe alcool și tutun, amnistii fiscale extinse și alte inițiative.

Președintele Radev a criticat, de asemenea, propunerea de impozit excepțional pe profiturile bancare, o măsură deja implementată în alte state membre ale Uniunii Europene, subliniind posibilele riscuri asociate acesteia.

„Impozitarea profiturilor excepționale ale băncilor ar crește costurile împrumuturilor, afectând pe toată lumea.

Sectorul bancar rămâne unul dintre puținii piloni ai stabilității financiare, iar această decizie l-ar putea destabiliza”, a declarat Radev într-un interviu acordat Radioului național bulgar.

Aderarea la spațiul Schengen, esențială

Politicienii proeuropeni consideră aderarea la zona euro și la Schengen drept jaloane geopolitice esențiale pentru a asigura integrarea Bulgariei, statul membru al Uniunii Europene cu cel mai puternic sentiment pro-rus, în sfera de influență occidentală.

Conform sondajelor recente, opinia publică rămâne împărțită în legătură cu introducerea monedei euro. În același timp, partidul radical pro-rus Vazrazhdane (Renașterea) a lansat o campanie intensă împotriva intențiilor Bulgariei de a adera la zona euro.