Președintele Braziliei, despre monedă unică care ar înlocui dolarul american
Președintele brazilian a propus crearea unei monede comune și unice în regiune, în timpul unei întâlniri cu șefii de stat sud-americani care a avut loc marți la Brasilia.
În viziunea lui Lula, moneda unică ar urma să se aplice blocului comercial Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Discuțiile privind crearea unei monede comune în acest grup au apărut încă de la înființarea sa, în 1991.
În discursul său de deschidere, Lula a propus „consolidarea identității sud-americane în politica monetară, prin mecanisme de compensare mai bune și crearea unei unități comune de tranzacționare pentru comerț”, în loc să se bazeze pe monede extraregionale.
Președintele Braziliei a susținut, de asemenea, că băncile de dezvoltare regională, precum Corporația de Dezvoltare Andină (CAF), Banca Sudului și banca de dezvoltare braziliană BNDES, ar trebui să facă mai mult pentru a finanța dezvoltarea socială și economică în regiune, transmite CNN.
Analiștii sunt sceptici în privința acestui proiect
Nu este prima dată când liderii regionali au lansat ideea creării unei monede comune în America de Sud. Cu toate acestea, analiștii sunt sceptici cu privire la faptul că proiectul ar putea lua naștere în curând din cauza diferențelor de politică monetară din regiune.
„Dacă comparăm zona euro, discuțiile privind moneda comună au început încă din anii 1950. Apoi au fost dezvoltate zone de liber schimb, acorduri vamale și o piață comună. Abia apoi au creat o comisie capabilă să dirijeze activitatea, împreună cu un consiliu comun și un tribunal european”, a declarat juristul brazilian Ives Gandra.
Europa ar putea avea şi o varianţă digitală a monedei unice
Un oficial al Băncii Centrale Europene a declarat că, în 3-4 ani, moneda unică europeană ar putea avea și o variantă digitală. Acesta a precizat că monedele și bancnotele vor mai rămâne în circulație atâta timp cât este cerere pe piață.
Un euro digital ar putea fi lansat în 3 – 4 ani, însă, chiar şi aşa, bancnotele vor fi disponibile atâta timp cât va fi cerere pentru ele, a declarat Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, într-un interviu pentru Les Echos, preluat de Reuters.
Un euro digital este, de fapt, un sistem digital de plăți și tranzacții. Ar trebui să aibă aceleași proprietăți ca și numerarul, dar în format digital.
Pentru ca euro digital să fie interoperabil cu monedele digitale ale altor bănci centrale, BCE lucrează îndeaproape cu băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Elveţia, Canada, Japonia şi Suedia.
,,Suntem într-o fază preliminară în care ne comparăm notiţele cu privire la progresele făcute.
Deşi interoperabilitatea este de dorit, regulile naţionale diferite cu privire la confidenţialitate ar face acest lucru mai dificil.
În luna octombrie, Consiliul guvernatorilor va decide dacă va lansa o fază pregătitoare pentru a dezvolta şi testa un euro digital. Această fază ar putea dura doi sau trei ani”, a încheiat Fabio Panetta.