Se schimbă banii! Un oficial al Băncii Centrale Europene a declarat că, în 3-4 ani, moneda unică europeană ar putea avea și o variantă digitală. Acesta a precizat că monedele și bancnotele vor mai rămâne în circulație atâta timp cât este cerere pe piață. Un euro digital este, de fapt, un sistem digital de plăți și tranzacții, care ar trebui să aibă aceleași proprietăți ca și numerarul, dar în format digital.
Dispare moneda unică europeană în varianta clasică?
Un euro digital ar putea fi lansat în 3 – 4 ani, însă, chiar şi aşa, bancnotele vor fi disponibile atâta timp cât va fi cerere pentru ele, a declarat Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, într-un interviu pentru Les Echos, preluat de Reuters.
Un euro digital este, de fapt, un sistem digital de plăți și tranzacții. Ar trebui să aibă aceleași proprietăți ca și numerarul, dar în format digital.
Pentru ca euro digital să fie interoperabil cu monedele digitale ale altor bănci centrale, BCE lucrează îndeaproape cu băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Elveţia, Canada, Japonia şi Suedia.
,,Suntem într-o fază preliminară în care ne comparăm notiţele cu privire la progresele făcute”, a spus Fabio Panetta, în interviul publicat miercuri pe site-ul BCE, adăugând că este nevoie de mult mai mult muncă.
,,Deşi interoperabilitatea este de dorit, regulile naţionale diferite cu privire la confidenţialitate ar face acest lucru mai dificil”, a apreciat Panetta.
Deocamdată, BCE studiază designul unui euro digital, distribuţia şi impactul său asupra sectorului financiar
„În luna octombrie, Consiliul guvernatorilor va decide dacă va lansa o fază pregătitoare pentru a dezvolta şi testa un euro digital. Această fază ar putea dura doi sau trei ani.
În cazul în care Consiliul guvernatorilor şi legislatorii europeni, statele membre şi Parlamentul European vor fi de acord, am putea lansa un euro digital în trei sau patru ani”, a spus Fabio Panetta.
Euro digital nu ar înlocui numerarul fizic, iar capacitatea oamenilor de a utiliza bancnote ar trebui protejată. Sistemul euro digital ar interacționa cu sistemul bancar privat, ceea ce înseamnă că oamenii și-ar putea muta banii din conturile bancare comerciale în conturile lor digitale în euro și invers.
Deoarece banii stocați la banca centrală ar fi lipsiți de riscuri, acest lucru ar face ca sistemul monetar, per ansamblu, să fie mai puțin dependent de bănci și, prin urmare, mai puțin riscant. Acest sistem ar putea face mai puțin necesare schemele de asigurare a depozitelor. Un euro digital public ar elimina accesul privilegiat al sistemului bancar la finanțele băncii centrale.
Permițând oamenilor să folosească și banii Băncii Centrale, se va reduce concentrarea puterii economice în mâna câtorva instituții private mari. Deoarece oamenii ar avea o mai mare libertate de a-și gestiona banii, iar băncile ar primi mai puține subvenții, sub formă de garanții și de salvare, un euro digital ar forța sistemul bancar să fie mai responsabil din punct de vedere etic, dar și mai competitiv.