Euro în Bulgaria la 1 ianuarie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a declarat că Bulgaria poate adopta moneda euro la data de 1 ianuarie 2025. „Data posibilă pentru adoptarea monedei euro în Bulgaria este 1 ianuarie 2025″, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, la Nova TV, potrivit publicației Novinite.
Potrivit spuselor sale, ianuarie 2025 este doar o dată orientativă, dar trebuie să se lucreze pentru că inflația va fi urmărită până la 12 luni înapoi. „Aș spune că nu este foarte probabil să îndepliniți acest criteriu mai devreme, astfel încât să introduceți euro înainte de 2025”, a subliniat el.
Dombrovskis a adăugat că, în mod tradițional, țările aderă la zona euro la început de an. Regulile nu exclud o altă dată, dar, din punct de vedere pur practic, aderarea la începutul anului este mai convenabilă.
Sofia a amânat data de ianuarie 2024
Ministrul interimar de finanțe din Bulgaria, Rositsa Velkova, a susținut că este posibil ca țara să intre în zona euro în vara anului viitor. Raportul, care va oferi informații dacă indicatorii economici ai Bulgariei permit introducerea monedei euro, va fi gata în primăvara anului 2024.
„În acest moment, problema este inflația foarte mare. De aceea, s-a renunțat la ianuarie 2024 ca opțiune”, a declarat vicepreședintele CE.
Temerile că euro va aduce o inflație foarte mare au fost prezente și în Letonia în 2014, când a fost introdusă moneda unică. Cu toate acestea, letonii raportează o creștere a prețurilor de aproximativ jumătate de procent. Anul trecut, inflația a fost de 20%, iar potrivit autorităților letone, nu euro este cel care duce la creșterea prețurilor.
Economia trebuie să fie pregătită
Localnicii recunosc că și-au pus aceleași întrebări și le pun acum și bulgarii: vor crește prețurile și mai mult, iar viața va deveni mai dificilă. Se pare că inflația pe care au raportat-o Letonia în 2014, când a fost introdus euro, a fost sub 1%.
„Pentru oamenii obișnuiți, nu a fost o mare diferență. Unele întreprinderi și-au majorat prețurile, dar altele nu. Nu-mi amintesc ca inflația să fi fost o problemă. Acum este mult mai mare”, spune un localnic.
Potrivit finanțiștilor, afirmațiile potrivit cărora salariile și pensiile vor scădea doar din cauza introducerii euro sunt complet ilogice. Pe de altă parte, inflația poate crește cu adevărat dacă nu există un control și nu există o concurență reală. Cu toate acestea, nu schimbul de monede este cel care duce la creșterea prețurilor.
Guvernatorul băncii centrale a Letoniei este categoric în ceea ce privește faptul că euro oferă o siguranță suplimentară, dar punctează că țările care au pornit pe drumul spre zona euro trebuie să își fi finalizat și reformele pentru a nu se trezi că economiile sunt nepregătite.
Opoziției din partea unui partid pro-rus
Pe de altă parte, există o opoziție a unor politicieni bulgari față de adoptarea euro. Un comitet susținut de partidul pro-rus „Vazrazhdane” (Renașterea) a depus 590.000 de semnături în parlamentul bulgar pentru organizarea unui referendum privind păstrarea levei, mai transmite sursa citată.
Potrivit legii privind referendumurile, dacă un comitet de inițiativă strânge 400.000 de semnături, organizarea scrutinului devine obligatorie. În prezent, verificarea semnăturilor este în curs de desfășurare. Cu toate acestea, există discuții cu privire la admisibilitatea acestui referendum, deoarece subiectul face parte dintr-un tratat internațional pe care Bulgaria l-a semnat.
„Ceea ce vom realiza este că va avea loc un referendum în toamnă, odată cu alegerile locale, în care cetățenii bulgari vor spune, pentru prima dată, vor fi întrebați dacă vor ca leul bulgăresc să fie păstrat sau distrus”, a comentat liderul „Vazrazhdane” (Renașterea), Kostadin Kostadinov.