Se schimbă banii! Anunțul care cutremură România: Se renunță la libertate
Central Bank Digital Currency (CBDC) a lansat recent o monedă euro digitală, iar avocatul Gheorghe Piperea a venit cu un avertisment în acest sens în cazul în care România ar trece la o astfel de monedă.
„Nu este vorba despre o teorie e conspirație ci o chestiune cât se poate de factuală. Chiar astăzi am citit niște interviuri, luări de poziție, într-o dezbatere care s-a făcut în comun între Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană în vederea trecerii la euro digital”, a precizat cunoscutul avocat.
Moneda digitală are o valabilitate temporară
Avocatul Gheorghe Piperea a mai spus în cadrul unei emisiuni la Antena 3 că moneda digitală nu mai are atributul de instrument de schimb, cel pe care banii actuali îl au.
De asemenea, avocatul a mai spus că moneda digitală are o valabilitate temporară, precizând că Banca Centrală Europeană vorbește despre un termen de 45 de zile.
„Euro Digital este ceea ce va spuneam, Central Bank Digital Curyency, adică CBDC, care se deosebește fundamental de bani.
Nu mai intermediază nicio banca între persoană fizică/ juridică și banca, ci totul se centralizează la banca centrală. Dar mult mai important este de spus că, dacă banii pe care îi știm astăzi, că sunt cash sau în conturi bancare, sunt instrumente de schimb imprescriptibile chiar și când se schimbă tipul de bani, ei bine această moneda digitală nu mai are acest atribut, de instrument de schimb. Are o valabilitate temporară, Banca Centrală Europeană vorbește de 45 de zile”, spune avocatul.
Renunțarea la moneda națională, egală cu renunțarea la libertate și proprietate
Avocatul a mai vorbit despre un text legal din Codul Civil care prevede că în momentul în care un român are un cont bancar, el nu mai este proprietarul banilor, ci banca.
Totuși, el poate cere toți banii, iar banca, dacă nu este în faliment, o să dea banii respectivi. În ceea ce privește moneda digitală, banca va oferi doar o parte din bani.
Totodată, avocatul Gheorghe Piperea spune că renunțarea la moneda națională înseamnă și renunțarea la libertate și proprietate.
”În momentul de față, în vigoare în România este un text legal din Codul Civil, 2191 al. 1, care spune negru pe alb: în momentul în care s-a constituit un cont bancar, nu mai ești tu proprietar al banilor ci este proprietar banca. Ce scrie acolo este că oricând poți să îți ceri banii înapoi. Dacă banca nu este în faliment, îți da banii apoi. Dacă se trece la moneda digitală, banca îți va da numai o parte din banii respectivi.
În momentul în care se renunță la moneda națională, nu doar s-a renunțat la suveranitatea națională, dar se renunță la libertate și la proprietate”, spune acesta.