Se spune că sfârșitul banilor cash este aproape. Dar, ca și consumatori, putem să sperăm că sfârșitul lor nu va sosi prea curând. Deși s-ar putea crede că pandemia ar putea fi de vină pentru scurtarea existenței lor, lucrurile nu stau așa. Covid-19 nu a făcut decât să accelereze un trend care era deja aici.
Când Steve Jobs a dezvăluit primul iPhone, în 2007, a fost începutul eliminării nevoii de bancnote. Mașinile autonome, frigiderele cu autocomandă și avatarurile noastre digitale din Metaverse ar putea să bată ultimul cui în coșciugul banilor cash, scrie Livemint.
Restricțiile din lockdown și teama infectării au dus la schimbarea radicală a obiceiurilor
Covid a făcut ca 5 trilioane de dolari să ajungă în vânzările globale online. În măsura în care o mare parte din această valoare a fost tranzacționată în numerar (47% în zona euro), ideea că o monedă emisă de banca centrală va rămâne o necesitate pentru achiziționarea de produse esențiale a devenit o preocupare majoră. Dar restricțiile din lockdown și teama oamenilor de a nu se infecta de pe bancnote au dus la o schimbare radicală a obiceiurilor.
Acolo unde guvernele au oferit vouchere, ca în Hong Kong, milioane de consumatori și mii de comercianți au devenit noi utilizatori ai sistemelor de plată online doar pentru a folosi aceste documente. Mulți vor continua probabil să le folosească.
Traiectoria diferită a bancnotelor din China și India reprezintă, pe de altă parte, un exemplu bun de a evalua importanța relativă a șocurilor temporare și a schimbărilor tehnologice constante.
Banii cash reprezintă din nou 14% din banii care circulă în economia acestei țări.
Utilizarea numerarului a scăzut în India după ce prim-ministrul Narendra Modi a anulat peste noapte 86% din moneda legală existentă, ca parte a unui experiment economic greșit.
Asta se întâmpla acum cinci ani. Astăzi, plățile digitale sunt în expansiune, dar banii cash reprezintă din nou 14% din banii care circulă în economia Indiei.
Revoluția blockchain
Portofelele digitale se răspândesc peste tot, dar ceea ce este stocat pe ele se schimbă din cauza unei alte revoluții: blockchain-ul. Firma Fintech Circle a făcut echipă cu Visa pentru a le permite clienților să utilizeze USD Coin, care rulează pe blockchain-ul Ethereum și își fixează valoarea la dolar. Fenomenul „cumpărați acum, plătiți mai târziu” include finanțarea (și plățile fără numerar) chiar și pentru tranzacții cu valoare mică, cum ar fi cumpărarea unui ruj în rate.
Importanța lor este în scădere
Banii cash sunt tot mai căutați, mai ales într-o economie extrem de informală precum cea a Indiei. Dar importanța lor ca mijloc de plată este în scădere. În 2003, aproximativ 35% din numerarul din zona euro a fost utilizat în tranzacții interne; cifra a scăzut la aproximativ 20% în 2019.