Se schimbă banii! Anunțul venit chiar acum. Se întâmplă la 1 ianuarie 2024
Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, a declarat, prin intermediul unui document publicat în Buletinul Asociației Băncilor Comerciale, că în ziua în care se va introduce moneda unică europeană, atunci conturile bancare vor fi automat convertite din leva în euro.
Oficialul bulgar spune că toate fondurile vor fi convertite gratuit în euro, fiind vorba despre cele din conturile curente, de economii, depozite şi alte conturi din bănci, precum şi de la alţi furnizori de servicii de plăţi vor fi convertiţi gratuit în euro.
Dimitar Radev a mai spus că BNB va începe în avans aprovizionarea băncilor cu bancnote şi monede euro cu faţa naţională a Bulgariei, cu două săptămâni înainte de aderarea la euro. Tot acesta a mai spus că băncile vor începe gratuit aprovizionarea traderilor şi a oficiilor poştale din Bulgaria cu bancnote şi monede euro.
Cum se pot schimba banii după aderare?
După introducerea euro, în primele şase luni, băncile şi oficiile poştale din Bulgaria vor asigura schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro.
După expirarea perioadei de şase luni – un an de la introducerea euro, băncile vor fi obligate să continue schimbarea bancnotelor şi monedelor din leva în euro, dar vor fi aplicate comisioane.
La un an de la introducerea euro, schimbarea a bancnotelor şi monedelor din leva în euro, şi posibilitatea aplicării de comisioane pentru aceste servicii, va rămâne la latitudinea băncilor.
BNB va continua schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro pe termen nelimitat.
Data țintă de aderare este 1 ianuarie 2024
Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, a mai spus că situaţia politică este principalul risc la adresa adoptării euro la data ţintă, aceasta fiind de 1 ianuarie 2024.
Analiştii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.
Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”.