Se schimbă banii! Apare o nouă monedă. Anunțul a fost făcut chiar acum

euro, bani

SURSA FOTO: Dreamstime

În ultima vreme s-a vorbit tot mai mult de o monedă digitală a Băncii Centrale, un echivalent electronic al numerarului, care ar completa bancnotele și monedele, oferind populației o opțiune suplimentară în ceea ce privește modalitățile de plată.

Un euro digital este, de fapt, un sistem digital de plăți și tranzacții. Ar trebui să aibă aceleași proprietăți ca și numerarul, dar în format digital. Prin proiectarea unei monede digitale publice, și care să respecte confidențialitatea, BCE le-ar permite cetățenilor să-și depoziteze banii la banca centrală.

Euro digital nu ar trebui să înlocuiască numerarul, iar posibilitatea oamenilor de a utiliza bancnote și monede ar trebui protejată, arată o analiză publicată de Positive Money.

Pe lângă banii strânși la saltea, în prezent, oamenii au la dispoziție varianta băncilor private pentru a-și păstra economiile, a-și primi salariile și a face plăți zilnice. Puțini știu că banii din conturile lor bancare există doar ca bani virtuali și, în mod legal, sunt proprietatea băncii. În schimb, numerarul fizic (bancnote și monede) este singura formă monetară care este creată de băncile centrale naționale și nu e legată de o datorie specifică, datorată de o bancă către persoanele fizice.

Atunci când banca centrală emite numerar, acest lucru creează, de asemenea, venituri pentru guverne. În plus, numerarul este singurul sistem de plată complet gratuit și accesibil tuturor, chiar și pentru cei care nu au un cont bancar.

Numerarul va dispărea în viitor?

Numerarul este, în prezent, singura modalitate de a transfera bani cu costuri reduse și fără pierderea confidențialității. Fără posibilitatea de a utiliza numerar, nu există o modalitate de a renunța la sistemul bancar actual. Monedele și bancnotele sunt un serviciu de utilitate publică extrem de valoros, dar sunt amenințate de utilizarea, din ce în ce mai mare, a cardurilor contactless, a aplicațiilor mobile și a criptomonedelor.

Tehnologia digitală este peste tot și ne permite să facem plăți mult mai simplu. Pe măsură ce tot mai mulți oameni renunță să folosească monede și bancnote, există riscul ca, în curând, numerarul să dispară. Odată cu sfârșitul numerarului, întregul sistem monetar ar rămâne în mâna câtorva companii financiare private, din ce în ce mai puternice.

Aceste companii ar câștiga și mai multă putere în a monitoriza ceea ce plătim și cu cine facem schimburi. Banii sunt un bun public și trebuie să rămână așa. În loc să lăsăm tehnologia să aducă beneficii și mai mari corporațiilor, ar trebui să o folosim pentru a ne reproiecta sistemul monetar, astfel încât să funcționeze în interesul public.

Ce este euro digital

Positive Money pledează pentru introducerea unui euro digital în zona euro. În cadrul unui astfel de sistem, BCE ar permite cetățenilor să-și depoziteze banii la banca centrală și să facă tot felul de plăți și tranzacții de bază. În esență, un euro digital ar asigura că UE continuă să furnizeze bani ca serviciu de utilitate publică, în loc să lase companiile private să conducă sistemul monetar. Euro digital ar trebui să aibă aceleași proprietăți ca și numerarul, dar într-un format digital.

Euro digital nu ar înlocui numerarul fizic, iar capacitatea oamenilor de a utiliza bancnote și

ar trebui protejată. Sistemul euro digital ar interacționa cu sistemul bancar privat, ceea ce înseamnă că oamenii și-ar putea muta banii din conturile bancare comerciale în conturile lor digitale în euro și invers. Deoarece banii stocați la banca centrală ar fi lipsiți de riscuri, acest lucru ar face ca sistemul monetar, per ansamblu, să fie mai puțin dependent de bănci și, prin urmare, mai puțin riscant. Acest sistem ar putea face mai puțin necesare schemele de asigurare a depozitelor. Un euro digital public ar elimina accesul privilegiat al sistemului bancar la finanțele băncii centrale.

Permițând oamenilor să folosească și banii Băncii Centrale, se va reduce concentrarea puterii economice în mâna câtorva instituții private mari. Deoarece oamenii ar avea o mai mare libertate de a-și gestiona banii, iar băncile ar primi mai puține subvenții, sub formă de garanții și de salvare, un euro digital ar forța sistemul bancar să fie mai responsabil din punct de vedere etic, dar și mai competitiv.

Abordarea conservatoare a BCE

În ciuda acestui potențial uriaș, modul în care un euro digital își va atinge scopul depinde de detaliile tehnice care vor fi stabilite în lunile următoare. Până acum, planurile BCE de a introduce un euro digital au fost neatractive, protejând excesiv interesele băncilor comerciale. BCE ia în considerare introducerea unui plafon pentru suma în euro digital pe care o poate deține cineva sau perceperea unei taxe.

În plus, există dubii cu privire la angajamentul BCE de a respecta dreptul cetățenilor la viață privată. Se pare că BCE dorește să introducă un euro digital într-un mod care să nu lezeze privilegiile actuale ale sectorului bancar. Nu în ultimul rând, în loc să exploreze în mod deschis potențialul unui euro digital, BCE a solicitat până acum consiliere din partea unor profesioniști în finanțe care fac parte din sectorul privat.