Tendința către banii digitali generează riscuri, avertizează BCE

Menținerea accesului la băncile centrale este crucială pentru stabilitatea financiară, atunci când plățile devin din ce în ce mai digitale. Un euro digital poate realiza acest lucru, potrivit șefei Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Reprezentanții BCE și-au manifestat sprijinul pentru eurp digital – CBDC (Central Bank Digital Coin) într-un articol publicat recent pe blogul instituției, în care notează că „modelul de succes pentru plăți”, care a durat decenii la rând, este acum contestat, informează Bitcoinnews.

Prin scăderea utilizării numerarului, banii publici și-ar putea pierde rolul de ancoră monetară

”Stabilitatea modelului actual se bazează pe banii privați, care sunt susținuți de bani publici, care servesc drept ancoră. Dar în prezent plățile trec printr-o transformare potențial perturbatoare. Oamenii plătesc din ce în ce mai mult digital și nu cu numerar, aceasta fiind o tendință spre comoditate și oportunități, dar care vine cu unele riscuri, scriu Christine Lagarde și Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.

Criptomonedele nu sunt un mijloc de plată eficient

Odată cu scăderea utilizării numerarului, banii publici și-ar putea pierde, în cele din urmă, rolul de ancoră monetară în Europa, iar euro și-ar pierde importanța internațională. Un ecosistem de plăți digitale, fără o ancoră monetară puternică, ar crea confuzie cu privire la ceea ce se califică drept bani, spun Lagarde și Panetta. Cel mai bun exemplu oferit de ei sunt criptomonedele: ”Aceste monede nu pot garanta convertibilitatea unu-la-unu cu banii băncii centrale. Nu sunt un mijloc de plată eficient, mai ales dacă valoarea lor nu este susținută de niciun activ”.

Apoi, avertizează șefii BCE, există amenințarea ca unele companii să domine soluțiile din sectorul privat. ”Marile companii din domeniul tehnologiei își pot folosi bazele mari de clienți pentru a se extinde rapid, crescând riscul unui comportament abuziv de piață, iar faptul că majoritatea acestora au sediul în afara UE ar putea duce la dominarea pieței europene de plăți de către jucători non-europeni”. Toate acestea înseamnă că, dacă dorim să păstrăm un sistem de plată stabil și de încredere în Europa, trebuie să menținem rolul banilor băncii centrale în era digitală, susțin Lagarde și Panetta.

Euro digital ca mijloc de plată, nu ca formă de investiție

Christine Lagarde și Fabio Panetta sunt convinși că un euro digital poate avea succes doar dacă devine parte din viața de zi cu zi a europenilor. Caracteristicile specifice ale designului său nu au fost încă determinate, deoarece faza de analizare a CBDC va dura cel puțin încă un an.

Confidențialitatea trebuie să se bucure de cele mai înalte standarde, insistă șefii BCE. Ei cred că oamenii ”ar trebui să poată alege ce informații doresc să dezvăluie, cu condiția să respecte legile în vigoare”. Lagarde și Panetta susțin însă că autoritățile financiare din Uniunea Europeană trebuie să se asigure că euro digital este utilizat ca mijloc de plată, nu ca formă de investiție.