Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat, luni, că BCE ar putea începe dezvoltarea unui euro digital, versiunea electronică a bancnotelor şi monedelor, până la finalul lui 2023.
„În cele din urmă, la finalul lui 2023, am putea decide să începem realizarea fazei de dezvoltare şi testare a soluţiilor tehnice adecvate şi a activităţilor comerciale necesare pentru a furniza un euro digital. Această fază ar putea dura trei ani.”, a declarat Fabio Panetta, potrivit Reuters.
BCE recomandă băncilor comerciale să permită schimbarea grivnelor ucrainene în moneda locală
Consiliului Guvernatorilor, principalul organ de decizie al Băncii Centrale Europene (BCE), a venit cu o recomandare îndreptată către toate băncile comerciale, în contextul valului uriaş de refugiaţi provocat de invazia din Ucraina.
Mai exact, Consiliului Guvernatorilor recomandă băncilor să permită schimbarea grivnelor (moneda oficială din Ucraina) în moneda locală.
Recomandarea oficială elaborată luni, 16 mai, vorbeşte despre preschimbarea grivnelor pe care le au refugiații în lei, în cazul ţării noastre, la cursul oficial al Băncii Naţionale a Ucrainei.
„O persoană strămutată ar trebui să poată converti bancnotele de grivne în moneda statului membru gazdă. Ar trebui să fie stabilite limite maxime a sumei de grivne care pot fi convertite de către o persoană strămutată.
Ținând cont de circumstanțele naționale, aceste limite maxime nu ar trebui să depășească 10.000 de grivne per persoană strămutată; conversia ar trebui să fie permisă fără a se percepe taxe; cursul de schimb valutar aplicabil ar trebui să fie cursul de schimb valutar oficial publicat de Banca Națională a Ucrainei; durata regimului național ar trebui să fie de minimum trei luni”, se arată în recomandarea oficială a Consiliului Guvernatorilor.
Statele membre UE ar trebui să aibă în vedere posibilitatea de a conveni cu Banca Națională de la Kiev asupra modalităților pentru un viitor schimb valutar al bancnotelor de grivne, pentru a garanta buna guvernanță financiară și în funcție de necesități, se mai arată în documentul BCE.
Economia zonei euro aproape a stagnat
Fabio Panetta, membru al consiliului Băncii Centrale Europene, a declarat recent că economia zonei euro aproape a stagnat, având în faţă noi creşteri de costuri în condiţiile în care strategii se luptă cu o inflaţie record, relatează Bloomberg.
„BCE se află în faţa unor alegeri mai complicate, în condiţiile în care înăsprirea politicii monetare menite să domolească inflaţia ar ajunge să afecteze creşterea economică ce slăbeşte deja“, a avertizat acesta.
În SUA, preşedintele băncii centrale (Fed) Jerome Powell i-a asigurat pe americani că strategii vor face tot ceea ce e necesar pentru a tempera inflaţia, admiţând totuşi că acţiunile lor ar putea cauza „ ceva durere“ în condiţiile în care banca centrală a lansat cea mai puternică acţiune de înăsprire a politicii monetare din ultimele decenii.
Fed-ul a majorat dobânzile cu 50 de puncte bază pentru prima dată din 2000, Powell indicând că măsuri similare sunt pe masă pentru iunie şi iulie. Totuşi, investitorii s-au simţit încurajaţi de faptul că Powell a respins posibilitatea unei majorări cu 75 de puncte a ratei dobânzii.