Bulgaria a îndeplinit condiţia finală pentru aderarea la zona euro

Bulgaria a îndeplinit ultima condiție pentru aderarea la zona euro prin respectarea criteriului privind deficitul bugetar. În urma ţintei de inflaţie, ultimul pas a fost confirmarea conformităţii cu metodologia Uniunii Europene (UE) privind finanţele publice pentru anul 2024.

Potrivit datelor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică din Bulgaria, anul trecut, sectorul administraţiei publice a ţării vecine a înregistrat un deficit bugetar de 3 miliarde de euro. Această cifră corespunde exact la 3% din PIB-ul naţional, aliniindu-se la pragul UE şi îndeplinind condiţia de deficit pentru aderarea la zona euro.

Prin comparaţie, Eurostat a raportat că deficitul bugetar mediu la nivelul UE a fost de 3,2% din PIB, anul trecut.

Sondaj: Jumătate dintre bulgari nu vor moneda euro

Un sondaj de opinie, realizat de Tavex luna aceasta, ne arată că opoziția față de adoptarea monedei euro este majoritară în Bulgaria. Aproape 73% dintre respondenți resping termenul propus – 1 ianuarie 2026, iar 47% dintre ei consideră că leva nu ar trebui niciodată înlocuită.

Rezultatele sondajului de opinie ne indică o susținere limitată pentru adoptarea monedei euro, deși Bulgaria este angajată oficial în procesul de aderare la zona euro începând cu anul 2026. Doar 24% au declarat că susțin înlocuirea monedei naționale cu euro de la 1 ianuarie 2026.

În schimb, aproape 73% dintre respondenți s-au declarat împotriva acestui calendar. Dintre ei, o parte ar prefera o amânare, în timp ce un segment semnificativ, 47%, cred că Bulgaria nu ar trebui niciodată să adopte moneda unică europeană.

Ce vor bulgarii?

Participanții au fost întrebați și când ar trebui Bulgaria să adopte moneda euro. Rezultatele au arătat o diversitate de opinii:

  • 21% au susținut o adoptare „cât mai curând posibil”;
  • 29% consideră că aderarea ar trebui să aibă loc doar după ce țara atinge nivelul mediu de venit din UE;
  • 47% s-au opus complet trecerii la euro, indiferent de termen.

Prin urmare, suportul real pentru o aderare rapidă rămâne scăzut, iar aproape o treime dintre bulgari preferă amânarea până la o convergență economică mai avansată cu Europa de Vest.

Datele Tavex diferă semnificativ de cele publicate anterior de alte surse. De exemplu, în luna ianuarie, Measure a realizat un sondaj de opinie reprezentativ național în care 39% dintre bulgari erau „în principiu PENTRU” adoptarea euro, în timp ce 57% erau „în principiu ÎMPOTRIVĂ”.